Anodisoinnin poisto alumiinista

 

Tuli eteen tilanne jossa alumiiniosan väri oli käyttökohteeseen nähden väärä. Tässä tapauksessa purppurainen osa piti asentaa kohteeseen jossa oli paljon sinisiä osia. Eihän se käy ollenkaan laatuun (miten niin pikkumainen)! Netistä ei kovin yksiselitteisesti löytynyt ohjetta, miten ja millä poistaa anodisointi alumiinista. Homma on kuitenkin hyvin yksinkertainen, alla seikkaperäinen ohje.

Tarvelista

  • Osat joista halutaan väri poistaa, (No shit, Sherlock).
  • Lasinen tai muovinen astia, koko osien mukaan. Itse käytin piltti-purkkia.
  • Natriumhydroksidia. Helpoiten löytyy kotona, ”kodin putkimies” muodossa. Pääasia on, että liuos on hyvin emäksistä (pH noin 13). Oma emäksinen tuote löytyi Kiven Voimapesu nimisestä Kiilto Oy:n tuotteesta. Kuvat alla.
  • Jotkin ottimet, esim: pinsestit tai vastaavat, riippuen osista.
  • Suojaimet – suojakäsineet ja suojalasit, lipeä on todella v-mäisen tuntuista silmässä, eikä tule helpolla pois.
  • Isoja kappaleita käsiteltäessä, kannattaa homma tehdä hyvin tuuletetussa tilassa.
Kiven voimapesu, todellakin 🙂
Ennen käyttöä kannattaa vilkaista pikkupräntit
pH laimentamattomana noin 13 = hyvin emäksistä
Poisto-operaatio on yksikertainen, mutta se vaatii jatkuvan valvonnan. Et siis voi jättää osia lillumaan liuokseen, vaan prosessia pitää ”vahdata”. Riippuen anodisointikerroksen paksuudesta, poistoon menee aikaa 5-15 minuuttia. Nakkaa osat astiaan ja kaada liuosta osat peittääksesi. liuos alkaa melkein heti kuplia ja väriä alkaa osista irrota, pieni huljuttelu auttaa prosessissa. Liuos muuttuu prosessin edetessä läpinäkymättömäksi, joten olisi hyvä olla pinsestit tai jotkin muut ”ottimet”, joilla voi osia tarkastella. Heti kun osista on suurinosa väristä kadonnut on ne heti nostettava pois ja huuhdeltava puhtaassa vedessä, muutoin liuos alkaa syömään myös itse alumiinia, sehän ei ole toivottavaa. Lopuksi osat on kiillotettava esim: hienolla karhunkielellä, teräsvillalla tai kiillotuslapuilla. Jos vielä joskus kokeilisi palauttaa värin 😉
Vasemmalta lukien; alkuperäinen osa, liuoksessa lillunut, kiilloitettu.
Kaikki haluamani osat ovat saanet uuden ”värin”.
Nyt iskarit kelpaavat mihin autoon tahansa, kun värit ovat ”universaalit”.

Comments are closed.