Precirotate D5, .21 kokoluokan krossipata

Precirotate on uusi moottorimerkki tai ainakin brändi suosituimmassa .21 kokoluokan krossimoottorikategoriassa. Alkuperältään moottori mitä vahvimmin lienee GO Engines:n tehtaalta, ainakin lohkot ovat niin yhdenmukaiset ulkomuodoltaan. Toki Precirotate on tehty omien speksien ja mitoituksien mukaan, joten GO:n moottoriksi sitä ei voitane suoraan sanoa. Sama tilannehan on O.S. moottoreilla, niitä saa nykyään todella monella eri brändillä ja kaikki eivät ole aivan samanlaisia, mainitakseni nyt vaikka JQ:n The Engine, joka on tehty itse JQ:n antamien speksien mukaan. PR:n valmistajapuolella nyt ainakin on kokemusta, katsotaan kuinka mosa pelasi ja rokkasi. Moottoria edustaa ja tuo maahan EuroRC.

Paketin sisältö ja laatuvaikutelma

Toimitus oli ns. kit, eli paketin mukana tuli myös pakoputki/pilli. Pillihän on olennainen osa moottorikokonaisuutta, joten on hyvinkin järkevää tarjota moottoria valmistajan omalla pillillä. Kit-toimitukseen tuli bonuksena mukana vielä muutakin. Nimittäin kiva kuljetuslaukku, esim: moottorivaraosille, hehkutulppa, paineletkun jäähdytinelementti, avaimenperä, tarra-arkki, yksi varatiiviste sekä tietysti ohjekirja/manuaali. Paketin sisällöstä ei puutu mitään jotta koneen saa asennettua. Yleensä loput tarpeet tulevat autosarjan mukana, kuten kytkin ja ilmansuodatin, toki nämä voi hankkia erikseen autosarjasta riippumatta. Hinta kit:lle on sen verran edullinen, että ei ole mitään järkeä ostaa pelkkää konetta (enkä ole ihan varma onko sitä edes EuroRC:n ohjelmassa).

Itselläni on vuosien varrella ollut jos jonkinlaista moottoria, niin japanilaista kuin italialaista laatumerkkiä, sekä toki näitä edullisempia Taiwan/Kiinamoottoreita. Yleensä ns. kiinakoneen tunnistaa laatuvaikutelmasta. Nyt ero löytyy lähinnä manuaalista, ns. laatumerkkien eduksi. Moottori ja pilli tuntuvat erittäin laadukkailta, sanoisin jopa pillin työstöjäljen olevan virheetöntä. Koneen laatuvaikutelmasta kerron lisää kun päästään sitä purkamaan ja kurkistamaan sisälle. Moni kakku päältä kaunis, eteenkin tämä kakku, kun yksi lempiväreistäni on punainen  😛

Precirotate:n mukana tuli hieno ”hiilikuitu”-laukku.

Moottori nostettuna paketista

Kisakelpoinen pakoputki, efra hyväksytty numerolla 2088

Jäähdytin ja nippusiteitä sen kiinnittämiseen

Laukuntäytettä, mukavia lisäkilkkeitä

Moottori

Moottorin jäähdytyskansi on punaiseksi eloksoitu. Kanteen on laser-etsattu nykymuodin mukaan riittävästi informaatiota mikä merkki ja malli on kyseessä ja tietysti erilaisten tribal/liekkikuvioiden kera, näyttävyyttä kerrakseen. Ensimmäinen kisakoneen merkki on kevennysporaukset kannessa sekä sileäksi koneistettu kosketuspinta kansinappia vasten, kansinappi on tietysti turbo-tulppa mallia. Jäähdytysrivat ovat suppilomaisesti. Muotoilun avulla ne kestävät paremmin sekä iskuja, että koneen tuottamaa värinää. Jäähdytyskanteen on siis uhrattu suunnittelua, niin se pitääkin, tärkeä osa.

Kaiverrukset

Kevennysporaukset ja koneistettu jäähdytyskontaktipinta

Kaasutin on ”muovikomposiittimetallinen”, ts. kurkku, neularunko, suutin ja suurin osa runko-osaa on metallisia jotka ovat valettu komposiittimuovilla yhdeksi kokonaisuudeksi. Tällä tavalla saadaan estettyä, tai ainakin vähennettyä moottorin lämmön kulkeutumista kaasuttimelle. Mukana tullut kurkku on 8mm kokoinen, ehkä vähän iso nykylinjaan nähden, joka on siis millin verran pienempi. Pääneula on napakka ruuvailtava ja muutenkin kaasuttimen olemus on jämäkkä. Tyhjäkäyntiruuvi on oikealla puolella krossikäyttöä ajatellen, eli takaa katsottuna vasemmalla, eli pakoputken puolella. Kaasuttimen kiinnitys/pidätinholkkien kaulat on myös tiivistetty o-renkailla. Luistin haitarikumi tuntuu napakalta ja vahvalta, enkä muista GO moottoreita omistaessani vaihtaneeni ko. kumia kertaakaan.

Punainen 8mm kurkku vakiona

Huomaa o-rengas kaasuttimen pidätinpalassa

Moottorin sisätiloissa on käytetty työstökonetta ahkerasti. Sylinterissä on huomattava määrä viilauksia ja sylinteriputkea koristaa lukuisat poraukset. Kanavia on vielä hienosäädetty ns. tear drop:lla. (Tear drop on nimitys imukanavien alaosassa oleville viilauksille, ts. kyynelpisara). Virallisesti moottori on ns. 5 porttinen, eli 5 imukanavaa ja yksi pakokanava (5+1). Muistaakseni esim: CMB valmisti koneita joissa oli kolmiosainen pakoaukko, tosin harvinainen tapaus. Metallurginen rakenne noudattelee perinteistä ABC-konstruktiota, eli a) aluminium (alumiini) b) brass (messinki) c) chrome (kromi), jossa siis alumiininen mäntä likkuu kormipinnoiteussa messinkisylinterissä. Kiertokankin on pieni taideteos, jopa alalenkkiin on tehty erillinen kevennysura – poikkeuksellista. Muutoin ”veivi” edustaakin sitä tavallista, eli alumiininen runko-osa messinkisillä laakeripinnoilla. Sisäosista ei löydy ”laser-etsaushienostelua” joten on keskitytty olennaiseen. Mitä hyötyä olisi esim: precirotate tekstistä kiertokangessa jota ei normaalisti edes näe. Tämäntyyppiset kikkailut eivät nosta mitään muutakuin kustannuksia ja sitä kautta hintaa (ja onhan se karhea pinta 😉 ). Kampiakselissa on ns. turboura ja vastapainon ”etureuna” on työstetty kauhamaiseksi. Moottorista siis löytyy kaikki perinteiset viilaukset ja kikkailut, jälkityöstettävää ei siis ole ja joissakin kilpaluokissa se ei ole edes luvallista.

Peruskauraa kampiakselirintamalla…

…mutta ei kiertokankirintamalla, huomaa kevennysura alalenkin ”pohjassa”

Sylinterin lukuista aukot ja viilaukset, nice!

Pakoputki

Pakoputki ja käyrä ovat melko pitkiä, lupaa hyvää alavääntöä. Pakoputken natsa on kivasti työstetty vähän isommasta kappaleesta, jolloin siihen on saatu lisää tukea. Yleensä natsa ei pikku osumilta välty joten pilli ei mene heti ekalla tönäsyllä kelvottomaksi. Käyrä kiinnitetään kolmella jousella pilliin ja käyrä moottoriin yhdellä tai useammalla pitkällä jousella. Käyrästä löytyy jouselle jopa neljä eri reikää per puoli, joka on siitä mukava juttu, kun kiinnitysreikä kuluu puhki on nopea vaihtaa jousi toiseen reikään. (Huom! liian kireä jousi syö kiinnityskorvat läpipuhki todella nopeasti, laita aina kaksi jousta!)

Kaunista kun kiillotettu alumiini kiiltää, tosin ei kauaa kun krossariin on asennettu

Huomaa lukuista reijät jousta varten

Ajokokemukset

Asensin koneen Mugen MBX6 kilpakrossariin Answer-RC:n kytkimellä (2.0 palat 1,0mm jousilla). Suoritin muutaman tankillisen verran pukilla sisäänajoa ja suuntasin nokkani Jyrkkälän kasikrossibaanaa. Polttoaineena käytin Byron:n 25% std-versiota, ts. 11% öljyä. Baanalla suoritin sisäänajon autolla rataa kiertämällä (joka on aina paras tapa sisäänajaa kone). Sisäänajon edetessä kiristelin yläneulaa pikkuhiljaa ja huolehdin siitä, että kone kävi riittävän kuumana (yli 100C, jatkuvasti). Sisäänajon jälkeen alkoi moottorin luonne tulla esiin, alavääntöä oli rutkasti mutta se ei varsinaisesti rynninyt, ajo oli suhteellisen soljuvaa. Koneen käynti on tasaista ja siistiä ja pilli on selvästi tehty krossiradalle, hyppyreihin autoon sai vauhtia riittävästi todella lyhyellä matkalla. Iltaa kohden yläneulaa sai kiristää jatkuvasti ja tankkivälikin nousi selvästi yli 7 minuutin. Viiden tunnin ajorupeaman aikana moottori ei sammunut tai tehnyt mitään outoja, kävi ja kukkui kunnes tankki tuli tyhjäksi. Pisimmät kerta-ajosuoritteet olivat yli 30 minuuttisia. Moottori oli selvästi kotonaan krossiradalla, mutta miten sitten GT-autossa?

Ruuvasin koneen Hyvinkään kisoja ajatellen GT-autooni, samaisella kompinaatiolla. Treeneissä säädettiin konetta huomattavasti laihemmalle jolloin kone alkoi tuntua radalle paremmin soveltuvaksi. Kuitenkin tämän omalla pillillä suoranopeus ei vastannut sille annettuja tavoitteita ja testaaminen lopetettiin treenien jälkeen. Moottorissa on kuitenkin potentiaalia GT-autoiluun, mutta se vaatinee toisen pillin ja ainakin vielä yhden kokonaisen testipäivän. Liekkö jokin lyhyt/laiha ratapilli siihen oivallinen, se pitää joskus vielä todeta. Alavääntöä on kuitenkin sen verran, että siitä voi jopa hieman antaa pois huippunopeuden kasvattamiseksi.

Lyhyesti, moottori jossa suorastaan erinomainen hinta/laatu suhde ja voima ja käytös ”laatumerkkien” tasolla. Moottorin kestoikää ei näin lyhyessä ajassa saa selville, mutta uskoisin sen selvinevän ajanmittaan ja koneen suoriutuvan siitäkin hyvin arvosanoin. (Moottorin kestoiän yksi suurin tekijä on käyttäjä!) BTW: Onhan PR:llä otettu jo kaksi pääfinaalipaikkaa suomen M8-kisakarkeloissa, hieno suoritus niin kuskille kuin moottorille.

Answer-RC kytkin

Precirotate D5 Mugen MBX6 kilpakrossarissa

Comments are closed.