LRP Deep Blue One | Pieni radio-ohjattava heitettäväksi veteen…

LRP on hard core rc-kisatuoteiden lisäksi alkanut valmistaa myös vähän kevyemmällä tunteella otettavia radio-ohjattavia harrastelaitteita. Hommasin kesäksi piskuisen LRP Deep Blue One veneen, ainakin pieni poikani siitä tykkäsi.

LRP:n vene toimitetaan hyvin koreassa myyntipakkauksessa, valmiina hyllyyn houkuttelemaan asiakkaita ostopuuhiin. Pakkauksen sisältö on täydellinen ajohommiin ilman lisähankintoja. Vene, ajoakku, ohjain, 9V paristo ohjaimeen, hidaslaturi, sekä pieni alusta veneelle. Toki myös antennipilli ja ohjevihkonen löytyi paketista, samoin pari pientä arkkia tarroja veneen lisäkoristeluun.

Pakkauksen sisältö

Vene on melko pieni, vain 34cm pitkä. Pienen koon ei kannata kuitenkaan hämätä, sillä vene on oikea radio-ohjattava, portaaton kaasu ja ohjaus. Vene ei siis millään muotoa vastaa markettien rc-leluveneitä, vaan on täysiverinen rc-laite.

Pieni mutta pippurinen

Veneen uumenista löytyy täysiveristä rc-elektroniikkaa.

Veneeseen saa varaosia, jos vaikka sattuu karauttamaan potkurin kiveen. Jos vene menee nurinperin, kääntyy se vedessä nopeasti taas oikeinpäin, venettä ei saa myöskään uppoamaan pinnan alle. Kaikki osat ovat asennettu valmiiksi, käyttäjän harteille jää pariston asentaminen ohjaimeen ja säilytysalustan kasaus. Toki ajoakku pitää ladata ja tietysti löytää mukava lampi tai vesialue ajohommiin. Moottorihommista huolehtii 380 sarjan harjallinen moottori ja ohjauspuolesta micro-kokoninen servo. Nopeudensäädin ja vastaanotin on koteloitu vesitiiviisti veneen keulaosaan. Veneessä ei ole virtakatkaisinta, mutta akun voi silti kytkeä hyvillä mielin valmiiksi vaikka kotona, sillä veneen sähköt aktivoituvat vain kun veneen laskee veteen. Pienten käyttäjien näkökulmasta katsottuna aika mainio ominaisuus. Vene kun sammuu heti kun sen nostaa vedestä, kaasuttelu ja ohjaaminen ei onnistu kuivalla maalla.

Elektroniikkapaketti keulassa, huomaa tuuletin potkuriakselissa.

Ihan oikea servo hoitaa halutut ohjausliikkeet, huomaa ajoakun teline servon edessä.

Olen käynyt muutamia kertoja veneellä ajelemassa ja hauskaa on ollut. Ohjain on kooltaa hyvin pieni ja sopii mainiosti myös kolmivuotiaan pojan kätösiin. Reilu vuoden ikäinen tyttö mielummin kaivaisi sillä hiekkarannan pehmeää hiekkaa. Ensimmäisellä kerralla ajohommissa oli mukava vain paketin oma "rauta-akku", Nimh 650mAh. Veneen huippunopeus on yllättävän nopea, en olisi uskonut moista noin vikkeläksi. DBO reakoi ohjausliikkeisiin rivakasti, mutta pienen totuttelun jälkeen kaarroksista tulee hallittuja. Rauta-akulla ajoiloittelua riittää kymmenisen minuuttia ja sitten vene äkkinäisesti pysähtyy. Hyvin lyhyen odottelun jälkeen se alkaa taas toimia ja ajoa voi jatkaa. Tämä oli kuitenkin vinkki tyhjenevästä akusta, joten vene on syytä ajaa rantaan, ettei tule uintireissua.

Veneeseen voi suoraan laittaa 2S LiPo akun, ja ainakin LRP:n oma 1700mAh:n RX-Humb akku toimi mainiosti. LiPo-akulla ajoaikaa kertyy tuplasti enemmän ja vene ottaakin ajon aikana ainakin yhden jäähdyttelypaussin. LiPo-akulla runtua tulee sen verran enemmän, että paikalta lähdettäessä jos lyö ns. lapun lattiaa, alkaa potkuri kavitoida runsaasti (lyödä tyhjää). Tällöin kannattaakin kaasua painaa hieman hallitummin, jotta vene nousee plaaniin. Tiukoissa kaarroksissa vasemmalle vene tuntuu pätkivän, tämä johtuu vedessä aktivoituvasta on/off kytkimestä, sillä tämän toinen anturinapa on hieman keskilinjasta sivussa. Anturin toinen napa on potkuriakselissa.

Kaikesta huolimatta LRP:n piskuinen rc-vene on joka penninsä arvoinen, se ei pikku aallokosta säiky ja kulkee yllättävän lujaa. Vesi ei sitä riko ja pohjaan se ei painu. Suosittelen kuitenkin miettimään LiPo akun hankitaa, jolla ajoaika saadaan melkoisen pitkäksi ja lisää myös tehoa (jota ei oikeasti kyllä tarvitsisi). Veneen saat omaksesi Hobbylinnasta -> Klikkaa tästä.

Alla LRP:n tarjoama video veneestä, samalla saat tuunausvinkin!

Comments are closed.