Kisaraportti: FTT3 Laukaa | Su 15.4.2012 | TSP-10

 

Talvi- ja sisäkauden päätös Laukaalla oli myös TSP-10 luokan päätös. Laukaalla ajettiin TSP-10 luokan mestaruudesta, josta kovinta taistelua kävi  Janne Valtanen Oulusta ja Markku Honkanen pääkaupunkiseudulta. Itselläni on sarjan 4.sija puolustettavana, venäjän vapinapoika piti pitää takana, panokset olivat siis kovat. Tarinan lopussa kuvasaalista kisoista.

Alkuvalmistelut

Pääsiäisenä kerhollamme oli poikkeuksellinen mahdollisuus ajaa kaksi pitkää treenipäivää peräkkäin. Kävinkin molempina päivinä hiomassa ajotaitoa ja kokeilemassa autossa erilaisia säätöjä. Samalla tuli huollettua diffit, vetoakselit ja vaimentimet. Omalle radalle auto istuikin lopuksi hyvin ja oli helppo ja nopea ajettava. Kisavarusteet kassiin ja odottamaan Laukaan kisoja.

Lähdin kotoa lauantai iltapäivästä ja vietin Jyväskylässä yön Sokos Hotel Alexandriassa. Kävin oikeastaan vain hotellissa nukkumassa, olin nukahtanut sänkyyn ilmeisesti ”pissikset viidakossa”-ohjelman aikana – kukapa ei olisi? Aamulla ehtisin syödä aamupalaa hotellilla, jota oli aikaistettu tunnilla nappulalätkäjoukkueen takia, niin, niitä lätkänatiaisia riitti. Aamupala oli kuin kotona, kauhea älämölö ja sotku! Saavuin Laukaan koululle noin 7:30 joten ehdin laittaa kaikki ajovarusteet ”stand by” hyvissä ajoin ennen ensimmäistä harjoitusta.

Harjoitukset

Harjoitukset ajoin vanhoilla renkailla, koska uudet renkaat ovat nopeammat uusina, joten säästin niitä ensimmäiseen alkuerään. Harjoituksissa ei hirmuisia yllätyksiä. Tyypilliseen tapaan paras kierrosaikani oli reilu puolisekuntia hitaampi kuin kärkimiehillä. Valtanen oli harjoituksissa vahvin joka lupasi hyvää taistelua sarjan voitosta.

Alkuerät

Nyt pääsin ajamaan tasolleni sopivassa erässä ja ohituksia tulikin todella vähän. Parissa ensimmäisessä alkuerässä sijoitukseni oli 6. Parhaat kierrosajat pysyvät sitkeästi 0,2-0,3 sekuntia hitaampina kuin kärkinimillä, jotain siis piti tehdä. Kolmanteen alkuerään vaihdoin etudiffin jäykkään etuakseliin, spooliin. Kolmas alkuerä meni odotetusti heikommin, auto muuttui heikommin kääntyväksi kurviin sisään, ja oli hieman arvaamattomampi ajaa. Kolmannen erän sija 8., paras kierrosaika tosin parani hieman. Viimeiseen alkuerään vaihdoin etuvakaajan 1,2 milliseen 1,4 millisestä, jotta saan auton hieman aikaisemmin kallistumaan keulasta, samalla otin keulasta kick-up:n pois, jota diffillä käytin. Muutos oli hyvä ja autosta tuli taas kaarteessa loogisempi ajaa. Neljännellä kierroksella oli taas 6., ja paras läppi oli nyt samalla tasolla kärjen kanssa eli 11,2 ja risat. Venäläisillä oli kovat panokset käytössä, jopa kolme venäläiskuskia top 10:ssä. Naumov, joka minun olisi pitänyt lyödä jo alkuerissä oli auttamatta nopeampi, en pystynyt mitenkään haastamaan.

Finaalit

Alkuerätulokseni oikeutti minulle a-finaalin yhdeksännen ruudun, enpä olisi uskonut, että kahdella ”kutosella” pääsee vasta ysi ruutuun. Kertoo jotakin alkuerätuloksien hajonnasta ja luokan tasoerojen pienuudesta.

Ensimmäinen finaali meni alkumöhläilyjen jälkeen hienosti, olin neljäs. Möhläsin jo lähtöruudussa kun jäin uneksimaan. Tosin lyhyen välitykseni ansiosta auton kiihtyvyys oli huikea ja ohitin takaa lähteneen Egorovin ja pääsin ekaa kurviin hänen edellään. Hienointa kisaa kävin loppupuolen finaalista M2-10 luokan spesialistin Petri Ström:n kanssa. Oli huikea vetää metri puskurista puskuriin useita minuutteja. Petri ei tehnyt painostuksestani huolimatta virhettä ja meni maaliin vain 0,25 sekuntia edelläni. Ekan finaalin jälkeen fiilikset olivat huikeat, mahtavaa.

Toisessa finaalissa ei homma toiminut oikein mitenkään ja tuli sählättyä. Jämähdin selkeästi hitaamman Egorov:n taakse ja ohituspaikkaa ei heltinyt. Egorov:n ajolinja leveni painostuksestani johtuen kierros kierrokselta ja tiesin kohta tapahtuvan jotakin. Ja tapahtuikin, Egorov ajoi mollaan ja veti kurvin leveäksi. Käytin tilanteen hyväkseni vain möhlätäkseni sen itse parin kaarteen jälkeen. Pieni herpaantuminen ja kattokerho kutsui. Olin toisen finaalin 8., joten sikäli ihan ok, kun tuli paranneltua lähtöpaikkaan nähden yhdellä sijalla.

Kolmas finaali piti onnistua jos mieli kuuden sakkiin, mahdollisuudet olivat olemassa ekan finaalin 4:nen sijan turvin. Lähtö onnistui ja pääsin heti painostamaan Störmiä ja hänen edellään ajanutta hitaampaa autoa. Pisaranmuotoisessa kaarteessa tila kävi ahtaaksi ja kellautin autoni mollista katolleen. Ajelin häntäpäässä useita kierroksia kunnes keskijoukossa tuli ahdasta. Tämän turvin pääsin sijalle kuusi ja sain jälleen taisteluparini Stöm:n taistelemaan samoista sijoituksista. Taistelu oli toisinto ekan finaalin ajeluista, mutta tällä kertaa puntit olivat toisinpäin. Minä puolustin ja Ström haastoi minkä kerkisi, tilaa ei minulta heltinyt ja ero maalissa oli jälleen se 0,2 sekuntia. Olin viimeisen finaalin 6.

Kokonaistuloksissa finaaliajeluni riitti sijaan 7. Tulos oli sikäli ihan hyvä vaikka Naumovia lähdettiin lyömään. Tässä epäonnistuin surkeasti, Naumov oli kolmas. Mestaruuteen ajoi ylivoimaisesti Markku Honkanen voittaen kaikki finaalit, toiseksi ajoi Janne Valtanen. Mestaruuslistan kolmantena Jani Hovi, neljäs Alexander Naumov ja viides oli allekirjoittanut.

Yleisesti kisoista

Laukaan kisat olivat mielestäni tämän kolmen kisan sarjasta parhaiten toimivat, rata oli Kuusankosken rataa hieman jouheampi, mutta vaativa. Miro Simonen ensikertalaisena kuuluttajan saa minulta kiitosta, vaikka ei se vielä ihan kultamitalin arvoinen suoritus ollut. Ääni ja puhe oli erittäin selkeää, ja väliaikatietojakin alkoi tulla enemmän päivän edetessä. Tulokset ilmestyivät taululle supernopeasti, katsastus oli ripeää ja huolellista, jopa säätimet ja akut tarkastettiin. Kisapäivä oli kaikin puolin hyvin onnistunut ja leppoisa, kiitos järjestäjille.

Ajaminen finaaleissa oli mielestäni selkeästi Oulua siistimpää, vaikkakin ainahan jotain sattuu. Radan koolla on tässä suuri merkitys, kun tilaa ja aikaa on enemmän ehditään virheisiin reakoida ilman kolarointeja. Tuomaritkin taisivat olla hereillä, ainakin yksi tai kaksi stoppari jaettiin ja varotuksia sateli varmoin ottein.

TSP-10

Varikolla kiersi huhu, että TSP-10 luokka ollaan kaudelle ’13 kuoppaamassa. Siitä on tullut selkeä talvisarja, kesällä ”poroilijat” siirtyvät krossiradoille. ProStock on ollutkin sellainen krossaajien talvisarja, missä on saatu pidettyä hyvä vire läpi talven. Nyt jos tämä jää ohjelmasta pois, niin riittääkö into lähteä ajamaan virilähdöissä? En ota tähän tämän enempää kantaa koska mitään virallista ei ole asiasta ilmaistu.

Lopuksi haluan vielä kiittää RacersRCshop:ia Vampire Racing tuotteiden toimittamisesta. VR:n tuotteet toimivat täysin virheettömästi ja upeasti koko TSP-10 kauden, suosittelen näitä lämpimästi muillekin. Kiitän myös kanssakilpailijoita ikimuistoisista kisoista, eteenkin Laukaan finaalit jäävät pitkäksi aikaan mieleen.

ftt3_2012_38