Auton säädöt, osa 5. – Camper, Caster, Toe

Pääraapimisartikkelisarja on edennyt teoriassaan viidenteen pyöränripustuksia koskevaan osaan. Camber, Caster ja Toe kuulostavat kolmoisveljeksien nimiltä, mutta tässä tapauksessa niillä tarkoitetaan pyöränripustuksen geometrisia kulmia, yleisesti näitä kutsutaan pyöränkulmiksi. Kaikki nämä kulmat ilmoitetaan ja mitataan auto ajokuntoisena suoralla alustalla.

Camber

Camber on auton renkaan pystyakselin ja auton rungon kuvitteellisen pystysuoran akselin välinen kulma. Kun camber-kulma on 0-astetta on rengas täysin pystysuorassa auton rungon kuvitteellista pystysuoraa kohden. Kun kulma on negatiivinen on renkaan yläpuoli lähempänä runkoa kuin alapuoli, postiviivisella kulmalla loogisesti päinvastoin. Luonnollisesti camber-kulma yleensä muuttuu auton rungon kallistelun suhteessa, tätä ilmiötä kutsutaan Camber-gain:ksi, mutta siitä lisää myöhemmin.

Miksi sitten rc-autossa (tai autoissa yleensä) on ”camberia”?

Selitys on periaatteessa hyvin yksinkertainen, renkaan takia. Melkeinpä lienee siis paikallaa avata juurisyytä lähemmin. Luonnollisesti rengas on lähes poikkeuksetta joustavaa materiaalia, toiset joustavat vähemmän ja toiset enemmän. Tätä ilmiötä kutsutaan rc-puhekielessä ”renkaan taittuminen alle”. Taittumiseen vaikuttaa toki mekaaninen pito renkaan ja ajoalustan välillä, mutta myös renkaan kovuus sekä insertin kovuus (renkaan täyte). Vanteella ja  renkaan rakenteellakin on myös oma osuutensa. Camberin nimenomainen tehtävänä on kompensoida renkaan ”alle” taittumista. Alapuolella on jonkinlainen poikkileikkaushavannekuva renkaan käytöksestä ajotilanteessa, kuvan mittasuhteet ovat ylikorostettuja. Kulma pyritään säätämään siten, että  renkaan pitävää osaa koskettaa ajorataa mahdollisimman paljon kaikissa tilanteissa. Tätä on vaikea nähdä, mutta parhaan palautteen renkaan kulmasta ajorataan nähden saa seuraamalla kulutuspinnan muutoksia ajosuoritteiden jälkeen. Yleensä camber pyörii 1-3 asteen tietämissä.

Klikkaamalla kuvaa isommaksi

Caster

Caster kulma on sama kulma kuin ohjausakselin kulma suhteessa kuvitteelliseen pystysuoraan akseliin (ohjausakseli on sama kuin ohjauspalojen kiinnitysruuvit). Caster-kulman määrään vaikuttaa myös kick-up kulma. Caster-kulman vaikutus tuntuu karteen alkuosassa ja loppupuolella kun vauhtia aletaan taas kiihdyttämään. Mitä enemmän caster-kulmaa on sitä enemmän se tuo etupäähän käätyvyyttä veto päällä. Vastaavasti pienillä caster-kulmilla auto kääntyy terävästi kurviin sisään. Casterin olemassaolon perimmäinen syy on kuitenkin sama kuin camber kulmalla. Sillä kompensoidaan ”renkaan taittumista alle”. Caster muuttaa camberia kun ohjausta käännetään, ulompaan renkaaseen tulee camberia lisää ja vastaavasti sisäkurvinpuoleisesta se vähenee. Mitä enemmän casteria on sitä suurempi on muutos. RC-autossa casterin vaikutusta ei oikeastaan huomaa suoraa ajettaessa, oikeissa autoissa casterilla saadaan myös suuntavakautta. Rata-autoissa caster kulma vaihtelee 2-10 astetta ja maastopuolen kulkineissa ollaan pääsääntöisesti parinkymmenen asteen tietämillä.

Toe

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä renkaan kulmiin vaikuttava säätö on toe, suomeksi kyse on siis aurauksesta ja harituksesta. Kyse on renkaan vaaka-akselin ja auton pituusakselin välisestä kulmasta (ts. ylhäältä katsottuna). Jos kulma aukeaa kulkusuuntaan nähden on toe negatiivinen ja päinvastoin, tyypillisesti nämä ilmoitetaan – tai + asteina. Taakse renkaille laitetaan aurausta ja eteen tyypillisesti hieman haritusta. Takana aurauksen lisääminen parantaa takapitoa kaarteessa mutta hintana on alentunut huippunopeus. Edessä harituksen lisääminen tuottaa agressiivisemman ohjaustuntuman kurviin tultaessa, ”kurviin sisään”  ja vastaavasti vähentää kun kaasua taas aletaan kurvin loppupuolella lisätä. Haritusta/aurausta voidaan monesti säätää sekä tukivarren kulmaa muuttamalla, että pyörän navasta, takana temppu yleensä vaatii vaihtoehtoiset hubit joissa haluttu kulma on. Huomionarvoista toki on se, että tukivarren kulmaa säädettäessä muuttuu auton akseliväli. Muutettaessa etupään toe säätöä, on aina syytä tarkistaa EPA-säädöt radiosta.