Kisaraportti – Short Course Winter Cup #1 29.10.2011, LRP Areena

Juho Hattusen voittoisa tuuppiluokan Kyosho Ultima SC

Short Course Winter Cup:n ensimmäinen osakilpailu ajettiin mahtavalla LRP Areenalla. Kilpailuun oli ilmoittautunut kahteen SC-luokkaan yhteensä 44 osallistujaa, tämä oli huikea määrä! Ajetut luokat oliva SC2-10 ja SC4-10, lisäksi kisassa ajettiin M2-10 luokan autoilla.

Kilpailu oli Turun Urheiluautoilijoiden järjestämä, joten itselläni oli myös rooli järjestäjän ominaisuudessa. Toimin nimittäin kilpailun johtohahmona, sekä lisäksi vastasin tuloslaskennasta. Puuhaa siis riitti, niin itse kisapäivänä, mutta myös kisoja edeltävänä aikana. Kisapäivänä ajanotossa tuurarinani toimi Timo Jokinen, onneksi meitä ”ajanottajia” on vähän useampi. Toki yhtään väheksymättä muillekkin seuran jäsenille riitti puuhaa, sekä radan, että muiden järjestelyjen osalta.

Iso roolini kisoissa vaatii myös kisavalmistautumiselta paljon, jotta päivästä selviää kunnialla. Auto pitää huoltaa ja tarkastaa kunnolla. Kisapäivänä ei olisi juuri aikaa säätää, eikä liiemmin korjailla. Setuppi ja rengasvalinnat pitää olla tehtynä hyvissä ajoin. Kuluneella viikolla keskiviikkona kävin ajamassa autolla vielä testiä, totesin diffien olevan liian löysät ja autossa ulosjoustoa aivan liikaa. Keskiviikkoyöllä rakentelin auton uuteen uskoon ja perjantaina kisavalmistelujen lomassa testasin auton vielä kerran, oli parempi mutta ei mielestäni täydellinen. Aikaa ei enää ollut, joten sillä ajetaan kisat mitä on. Raportin lopussa on runsaasti kuvia!

Treenit

Saavuin kisapaikalle noin 7:30, laitoin ajanoton ja muut kilpailun läpiviemiseksi tarvittavat laitteet päälle. Touhusin vähän radalla ja söin aamupalaa. Aamupalan lomassa liimasiin TeamC:n SC-renkaat vanteille testejä varten. Aamu kahdeksan jälkeen alkoi kilpailijoita valua rata-alueella ja ensimmäiset treenit alkoivat klo 9:00. Sitä ennen oli tarjolla vapaata ajoa ja monet sen mahdollisuuden siihen käyttikin.

Aamun treenit meni vähän hakusessa, ekassa treenissä ajoin Losin renkailla, eka treeni tosin jäi kesken kun olin epähuomioissa laittanut tyhjän akun paikalle. Toiseen treeniin laitoin TeamC:n SC renkaat testatakseni niitä. Ne olivat yhtä helpot ajaa mutta pito ei vastannut losin renkaita, tosin sama vaivaa kaikkia uusia renkaita sisäradoilla. Treeneissä ei mitään hirmuisia yllätyksiä tullut. Ajoin viimeisimmässä mahdollisessa erässä, ajanottoteknisistä syistä.

Alkuerät

Ensimmäinen alkuerä oli ok, tämä oli oikeastaan ensimmäinen kunnon veto. Treenit kun jäivät tavallaa molemmat vähän vaisuiksi. Toinen alkuerä jäi minuutin jälkeen kesken. Takavetoakseli napsahti pinnistään poikki, samalla rikkoi akselin. Tilanne ajoi minut nurkkaan, kaksi alkuerää enää jäljellä joten nyt oli skarpattava. Kolmas alkuerä meni hyvin, olin erän neljäs ja sillä hetkellä alkurissä sijalla 7. Jämsän Kaitsua ei tässä vaiheessa vielä top 10:ssä näkynyt, koska oli joutunut kaksi alkuerää jättämään kesken (2 ja 3). Tästä johtuen neljäs alkuerä pitää mennä nappiin, jotta a-finaalipaikka säilyisi varmasti. Niinhän siinä sitten kävi, että Kaitsu nousi viimeisellään a-finaalin vitosruutuun ja tiputti tottakai takana olevia pykälän alemmaksi. Alkueräsijoitukseni 8 riitti kuitenkin a-finaaliin. Huh! tarkalle meni. Alkuerien jälkeen olisin halunnut vaihtaa iskareista männät ja öljyt, sekä hieman lisätä ulosjoustoa, mutta siihen ei kuitenkaan ollut aikaa. Tyydyin siirtämään etuvaimentimien paikkaa tukivaressa sisäreikään.

Finaalit

Finaalit ovat aina jännittäviä, niissä ajalla ei ole enää mitään merkitystä vaan sijoituksella. Finaaleissa omaa ajoa pitää samanaikasesti pitää tasaisena, että välillä myös puolustamaan paikkaansa tiukalla ajolinjalla. Olisi kätevää jos voisi toisella silmällä seurailla mitä ympärillä tapahtuu. 😆 Ensimmäinen finaali meni tavallaa ihan nappiin parasin lähtöpaikkaani yhdellä, näin ollen maalissa kuudes. Toisessa ja kolmannessa finaalissa tuli sitten turpii ja kunnolla. Molemmissa lähdöissä autoni sai ylimääräistä apua ja jäin jonon hännille, jos en ekalla kierroksella niin ainakin toisella.

Toisaalta, raskas päivä alkoi myös ajossa näkyä, tuli niitä virheitä ihan omastakin takaa häröiltyä, eteenkin hyppyihin ei tahtonut keskittyminen riittää. Ajanottajan/kuuluttajan/kilpailupomon virka on voimia syövä duuni, niin kuljettajalle kuin koko perheelle (eteenkin kun on pieniä lapsia). Aikainen herätys ja huonosti nukuttu yökään ei ollut paras mahdollinen lääke hyvää kisamenestykseen. Lopputuloksien kahdeksas sija oli kuitenkin tavoitteissa, joten olen ihan tyytyväinen tulokseeni. Parempaankin toki olisi mahdollisuus, mutta ei näillä työmäärillä.

Lopuksi

Kisojen SC4-luokan seitsemänneksi nopein kierrosaika kielii nopeudesta, kuitenkin paras alkuerätulokseni oli vasta yhdeksäs (kaikki luokat huomioituna samat luvut 9 ja 14). Tämä tarkoittaa suomeksi treenin puutetta. Autokaan ei ihan vielä ole parhaimmassa mahdollisessa tikissä ollut sisäratoja ajatelleen, vähän kiikkerä hypyissä, ettenkin niiden alastuloissa.

Paras juttu kuitenkin oli huomattavan suuri osallistujamäärä. Kaikki ilmoittautuneet 44 SC-kilpailijaa tulivat paikalle, se on vielä upeampi juttu. SC-kisoille on siis kysyntää! Osallistuneiden joukossa oli myös ensikertalaisia, joka entisestään lisää kisojen arvokkuutta, saadaan uusia harrastajia riveihin. Aivan mahtavaa!!!

Ajaminen oli hyvin rehtiä ja tuomarien ei tarvinnut liiemmin ajokäytökseen puuttua. Vaikka päivä oli pitkä ja tiukasti aikataulutettu, niin iloisia naamoja oli paljon. Nostajat olivat paikoillaan todella nopeasti ja homma toimi kisaajien osalta äärimmäisen mallikkaasti, olisipa näin joka kisassa!

Itselläni väsymys alkoi palkintojen jaossa jo painaa, mutta toivottavasti se ei näkynyt, ainakaan kauas 🙂 Järjestävän seuran edustajana sanoisi kisojen menneen ihan putkeen ja mitään suuria kämmejä ei sattunut, mitä nyt vähän säädettiin treenien jälkeen ponderilinjan kanssa. Niin ja ”joku” ei ehtinyt hakea palkintopokaaleja perjantaina, onneksi asia järjestyi aukioloaikojen ulkopuolelta. Kiitokset Palkintokeskukseen, niin ja tietysti Parjasen Janille!

Sc4-10 luokassa Tomi Salonen oli aivan ylivoimainen, miehen nopeus oli kyllä huikeata kaikilla mittareilla. Sc2-10 luokassa voitto ei ollut vielä selvä viimeisen finaalin ollessa lähtökuopissa. Tuupeissa kaikissa kolmessa finaalissa olikin eri voittajat. Juho Hattunen vei voiton paremmalla tuloksellaan, noin 2 sekunnin turvin. Voitto meni sikäli ihan oikein koska Juho oli myös alkuerien nopein. Arvonnoissa jaettiin RC Saben lahjottamat maavaramittarit 3kpl ja yksi Hobbywing Xerun 5.5T moottori RacersRCshopista.

Seuraava kisa onkin sitten Nokia radalla joten kaikki Turussa ajaneet ja SC-kisaamisesta kiinnostuneet käykää ihmeessä ilmoittautumassa, tässä kutsu!

Hazard (Tommi Suuripää) nimimerkin ottamat kuvat Turun kisoista -> Tästä! 

Alla samaisen veikkosen ottama videopätkä yhdestä SC4-10 luokan A-Finaalista