SH .31 PRO Gasoline engine – .31 kokoluokan pienoisbensiinimoottori
Alkusanat ja muuta höpinää
Tällä kertaa näppeihini on päätynyt sellaista joka tarjoaa ihan uudellaista RC-autoharrastajalle. Nimittäin erittäin pienikokoinen bensiinikäyttöinen pienoismoottori, SH .31 PRO Gasoline Engine. Kyse on siis bensiinimoottorista joka soveltuu noin 1/8 kokoluokan RC-autoihin. Juttu ei sinäänsä ole mikään tämän päivän uutuus vaan vilauttelua asian tiimoilta väläyteltiin yli vuosi sitten. HPI kehitteli pientä bensiinimoottoria, josta kuitenkin tuli kuitenkin aika iso, eikä se sovi kuin isoihin monsteriautoihin ja ehkä Truggyihin. Vastaavasti SH Engines oli ehkäpä hieman salakalavasti kehitellyt aidosti pientä moottoria. Pienuudella tarkoitan .21 kokoisen nitromoottorin korvaamista tällä, ainakin fyysisiltä perusmitoiltaan ja onkin tällä hetkellä maailman pienin bensiinikäyttöinen massavalmisteinen polttomoottori.
SH pienoisbensiinimoottori ei ole ehkä niitä helpompia ostettavia, markkinat eivät ole vielä ovaltaneet sen olemassa oloa, mutta esimerkiksi yksi iso valmistaja on kehitellyt SH:n moottorilla ensimmäisen RTR mallin. Losilta löytyy 8ight RTR malli jossa on kyseinen SH:n valmistama moottori. Moottorin kaikilla tykötarpeilla minulle toimitti Hobbypartner Oy, tunnetummin ehkäpä http://www.rckauppa.fi tai rc-navetta.

Ennen ryntäämistä itse tuotteen kimppuun otetaan yksi turvallisuusaspekti. Bensiinin kanssa on tärkeä muistaa muutama erittäin tärkeä juttu. Ensinnäkin bensiini on huomattavasti herkempää syttymään kuin Nitropolttoaineet. Metanolin leimahduspiste on 11 celsius astetta. Bensiinillä vastaava luku on -40 astetta (kyllä, pakkasessa). Toinen merkittävä ero on itsesyttymislämpötila, metanolilla se on 460 astetta kun vastaavasti bensiini lyö liekkiä jo 230 asteen tietämillä. Bensiinillä ei kannata pelleillä ja se tulee säilyttää aina suljetussa astiassa.
Tutkaillaampa muutamia muita bensiinin ominaisuuksia verrattuna Nitropolttoaineeseen.
- Bensiini on erittäin edullista jos vertaa Nitrosoppaan, vaikka ostaisi ihan oikeaa pienkonebensiiniä. (Mitä suosittelen vain ja ainoastaan). Bensiini on 6-7 kertaa edullisempaa.
- Bensiinin ominaisenergiamäärä on noin 9kWh/litra, metanolilla päästään noin puoleen. Tässä kohtaa tietysti jollakin välähtää, että Nitrometaanista sitä energiaa irtoaa. Jep eipä irtoa, Nitrometaanin energiamäärä on vain noin puolet metanolista. Nitron vitsi on siinä, että se ei tarvitse juurikaan happea palaakseen. Litra nitroa tarvitsee vain reilu 10% siitä ilmamäärästä mitä sama määrä bensiiniä. Voidaan siis todeta, että bensiinin energiasisältö on ylivoimainen Nitrometanolipolttoaineeseen verrattuna.
- Bensiini palaa myös helposti, joten autossa voidaan käyttää tarkkaa ja luotettavaa kipinäsytytystä.
Herääkin sitten väkisin kysymys, että mikä bensiinin käyttöä rajoittaa erittäin pienissä moottoreissa. Ensinnäkin, bensiinimoottori on monimutkaisempi kuin Nitromoottori ja bensiinimoottorin yhteen tahtikierrokseen syötettävän polttoaineen määrä on naurettavan pieni, eteenkin pienissä moottoreissa – annostelu on erittäin vaikeaa. Toinen ongelma liittyy painoon ja ”oheisromun” määrään. Moottori kaikkine tarpeellisine tykötarpeineen on aika melkoinen laitos CDI-sytytysboxeineen, painoa kertyy ja hyötyaspektit rapisevat. No mutta, eipä heitetä kaasuttimeen hiekkaa ennenkuin on kokeiltu.
Peruslupaus pienellä bensiinimoottorilla on siis käyntivarmuus, helppous (kun on saanut säätöihin), pidempi tankkausväli sekä polttoaineen saatavuus. Helppoutta puoltaa myös se että bensiinimoottorin säädöt eivät ole niin herkkiä sääolojen muutoksille. Puoltoasiat ovat vahvasti siis käyttöominaisuuksien puolella. Satunnaiselle perussurffaajalla hyvinkin järkevä harkittava. Bensiinillä on myös sellainen mukava puoli, että se ei sido itseensä kosteutta, bensiini ei sekoitu veteen, tämä tarkoittaa sitä, että kone ei happane kun se seisoo tallissa.
Moottori – Millainen se sitten on?
Paketin avattuani totesin tavaramäärän olevan melkoinen, itse moottori oli hyvin koruttomassa valkoisessa kartonkilaatikossa. Pakettiin oli sullottu kaikenlaista muutakin, joiden olemassa olo ei ihan heti ollut ilmeistä.
Moottori on siis kipinäsytytteinen elektronisella CDI-boxilla varustettu hyvin pieni bensakone, kuutiotilavuudeksi ilmoitetaan .31 eli 5,0cc. Ajatella, se on vain 1/10 mopon 50cc moottorista. Nitromoottoreihin tottuneella ensimmäiseksi huomio kiinnittyy SH:n luomuksessa suureen jäähdytyskanteen, joka kostuu kahdesta osasta. Moottorin päälle on lisätty toinen jäähdyttävä elementti jonka funktiona on myös suojella tulppaa ja tulpanjohtoa.
Pakkaus ei paljoa houkuta, kertoo moottorin esituotantoasteesta.
Tavaramäärä on melkoinen, tosin kaikki ei kuulu vakiotoimitukseen.
Jäähdytyskansi on massiivinen.
Tässä moottorissa oli vakiona ns. rotostarttipääty, jonka itse heivasin. Tilalle laitoin umpinaisen päädyn ja käynnistykset suoritan starttipoksilla, nitromoottorien tapaan. Käynnistäminen ei kuitenkaan tapahdu ihan samaan tapaan kuin nitroilla, mutta siitä sitten enemmän kuin sinne asti päästään.
Rotopääty näyttää todella tukevalta, veikkaan pitkää ikää.
Moottoriin on valmiiksi asennettu ko. moottorille vartavasten valmistettu vauhtipyörä. Se on paljon nitromoottorin vauhtipyörää massiivisempi ja siinä on tuuletuslavat. Bensiinimoottorin vauhtipyörässä on myös pieni magneetti, joka ohjaa hall-anturin avulla sytytystä (englanninkielisessä manuaalissa anturia kutsuttiin nimellä hull = laivan runko 😀 ). Moottoriin ei siis voi asentaa tavallista nitromoottorin vauhtipyörää. Vauhtipyörään on tarkoitettu asennettavaksi kolme kytkinpalaa, nähtäväksi jää sopiiko siihen mitkä tahansa.
Vauhtipyörä on melkoinen möykky, huomaa pieni musta piste kehällä, tuulettimen lavassa, hall-anturin magneetti.
CDI-yksikkö on reilun kahden tikkuaskin kokoinen tiukka paketti.
Kurkistetaan sisälle
En voinut olla tutkimatta moottorin sisäpuolta, se tuli samalla hoidettua kun vaihdon roto-päätylevyn tavalliseen umpinaiseen päätylevyyn. Yleisesti moottori näyttää sisältä ihan samanlaiselta kuin nitromoottorit. Kampiakselissa on turbourat, sylinteriputkessa kaikki perinteiset työstökikat ja männässä muutamia öljyuria, ei siis männänrengasta. Kiertokankikin on saanut osakseen erilaisia työstöjälkiä, mutta on silti silmiinpistävän verran järempi veivi, mitä olen tottunut näkemään. Liekkö koneessa hieman erilainen alavääntö, veivi on tällöin kovilla. Suurin ero löytyy kuitenkin kansinapista. Kansinappi on osa sytytysjärjestelmää. Normaalisti tulpassa on maaelektrodi ja keskielektrodi sisäänrakennettu. SH:n ratkaisu on ollut siirtää maaelektrodi kansinappiin.
Takaluukusta tarkastelemalla eroa ei nitromoottoriin juuri ole, huomaa väkevän kokoinen kiertokanki (veivi).
Huomaa kansinapin maadoituselektrodi, verkkomainen elementti keskellä palotilaa.
Sylinteriputkessa on kaikki perinteiset ”viilauskikat”.
Kaasutin
Kaasutin äkkiä vilaistuna näyttää samalta kuin nitrokoneen, mutta lähempi tarkastelu osoittaa toista. Kaasutin on nostettu aika etäälle koneesta, kaasuttimeen on lisätty pitkä eristävä muovinen ”imusarja”. Neulojen säädöt ovat rakenteeltaan samalaiset kuin nitrokoneessa, mutta luistin on hieman erilainen, samoin kaasuttimen sisältä löytyy yksi ylimääräinen suutin, normaalin suuttimen lisäksi. Se on joko lisäilma tai lisäpolttoainesuutin, sitä en lähtenyt selvittämään. Kaasutin on kuitenkin moottorin taikakalu, se on avainasemassa moottorin toiminnan kannalta, tavallisen nitromoottorin kaasutin ei tässä toimisi, ovat liian ”karkeita”.
Iso eristävä kaasuttimen asennusholkki (”imusarja”), sekä erillinen luukku kaasuttimen kyljessä kielimässä monimutkaisemmasta rakenteesta.
Ohjeet
Moottorin mukana tuli melko kattava ohjevihkonen, jossa oli poikkeuksellisen seikkaperäinen sisäänajo-ohje. Sisäänajo on samantapainen nitrokoneilla, mutta tekstissä varoitetaan todella paljon moottorin ylilämpenemisestä. Se lienee melkoisen tärkeä juttu, bensiinimoottori kun voi ruveta nakuttamaan jos se käy liian kuumana, nakuttaminen rikkoo moottorin.
Ohjeessa on myös ohje 2T polttoaineen valmistamiseksi, ts. 2T öljyn määrä. Öljyä lisätään bensiiniin 6-7% eli 14 osaa bensiiniä ja 1 osa öljyä. Moottorin mukana tuli pieni pullo SH:n omaa 2T öljyä. Se kun loppuu suosittelen hakemaan moottoripyöräliikkeestä kalleinta ja parasta öljyä tilalle, esim: Motorex Power Synt 2T tai Motul Grand Prix 2T. K-Kaupan ja lähihuoltamon öljyt jättäisin käyttämättä.
Moottorin mukana toimitettiin iloisen värinen pullollinen 2T öljyä.
Ohjekirjassa mainitaan myös, että säätämisen suhteen pitää olla aluksi kärsivällinen ja neuloja tulee vääntää vain minuutti pari kerrallaan (ohjekirja puhuu tunneista, mutta suomessa on totuttu slangissa minuutteihin).Neuloja tulee siis säätää erittäin vähän verrattuna nitrokoneisiin. Ohjeessa kuitenkin myös lohdutetaan sillä, että kun säädöt ovat löytyneet, niihin tarvitsee kajota vain harvoin.
Ohjekirjassa mainitaan myös hall-anturin ja ennakon säädöstä, sekä 8 tankillista kestävä vaiheittainen sisäänajo. Sisääajo on kärsivällisyyttä kysyvä prosessi, johon lienee syytä keskittyä erittäin huolellisesti. Männänrengas koneissa sisäänajo tapahtuu ihan eri nopeudella, mutta tässä sellaista ei ole.
Yksi mainitsemisen arvoinen juttu lienee lämpötilan mittaaminen, se ohjeistetaan mittaamaan kahden alimman jäähdytysrivan välistä, ei tulpan päältä kuten nitrokoneissa.
Moottori viimeistellään muovisella tulpanjohdon suojalla, moottoria on mietitty krossikäyttö silmällä pitäen. Krossarit kun ennenpitkään päätyvät katolleen.
Bensiinikäyttöä silmällä pitäen, polttoainejärjestelmästä pitää poistaa kaikki silikonikumi, eivät kestä! Tilalle tulee laittaa nimenomaan bensiinin kestäviä letkuja ja tiivisteitä.
Seuraavaksi edessä onkin koko laitoksen sovittaminen nitrokrossariin, sitä saat kuitenkin odottaa hieman, siitä operaatiosta kerron sitten seuraavassa artikkelissani. Lopuksi tarina kruunataan käyttökokemuksella, joka sisältää myös kisaamista nitrokoneita vastaan. Pysy kuulolla, kaksi artikkelia siis vielä tulossa.
Moottorin toimituksen mukana tuli myös pakoputki (pilli), joka on mitoiltaan hieman Nitropillejä massiivisempi. Moottori tosin toimii ihan millä pillillä hyvänsä, toki ominaisuudet muuttuvat sen mukaan.
Hobbypartner Oy:lle kiitos moottorin toimittamisesta näpräiltäväkseni.