Vetoakselin huolto

Eteenkin polttiskrossareissa vetoakselit ja kardaanit tahtovat kulua ja vaativat huoltoa. Sama toki koskee kaikkia RC-autoja, mutta polttiskrossareissa kuluminen on suurinta. Perushuolto on puhditus ja voitelu. On toki niitäkin käyttäjiä jotka eivät voitele akseleitaan ollenkaan. Tätä perusteellaa monasti sillä, että voiteluaine imee itseensä likaa ja siten lisäisi kulumista entisestään. Väitteessä on perää, mutta oikealla voiteluainevalinnalla on suuri merkitys.

Itse olen huomannut vetoakseleiden voitelun auttavan enemmän kuin se, että jättäisi voitelematta. Itse olen tottunut käyttämään spray-pullosta suihkutettavaa PTFE-rasvaa (Polytetrafluorieteeni aka. Teflon). PTFE rasvasta jää ohut kalvo, eikä se täten ime itseensä sellaisia määriä moskaa, että siitä olisi haittaa. PTFE-rasvaa kutsutaan toisinaan kuivavoiteluaineeksi. Spray-muotoisena sitä on helppo suihkauttaa auton niveliin, niiden ollessa paikallaan.

Akseleista kuluu pääsääntöisesti ristitapit ja holkki. Nämä osat saakin yleensä varaosana merkkiin kuin merkkiin. Huolto-osien vaihto on hyvin suoraviivainen homma, mutta toisinaan minulta kysytään miten akselin sisemmän pään tapin saa vaihdettua. Alla pieni opas aiheesta.

Akselista on aika vaihtaa pinnit kun niistä on kulunut ainevahvuudesta noin 40-50% pois.

Yllä kuvia kardaanipinnistä joka on kulunut vaihtokuntoon.

Pinnin vaihto-operaatioon tarvitset kovan alusta, esim: alasin, viilapenkki, tukeva pöytä tjms. Vasaran (kunnon timpurin vasara), pienen hylsyn ja kapeakärkisen tuurnan, jossa kärki on alle 3mm paksu.

Vasara, tuurna ja hylsy

Aseta akseli hylsyyn kuvan mukaisesti ja anna napakka hallittu isku vasaralla pinniin.

Lyö pinni kokonaan ”sisään”, kuten kuvassa. Loppuvaiheessa vasaralla voi osua myös itse akseliin, mutta pitää varoa muokkaamasta akselin pallomaista päätä.

Aseta nyt tuurna pinnin päähän ja jatka vasaralla kirurgista operointia. Pinni putoaa pois reiästä. Lämmittäminen auttaa asiaa, mutta itse en halua lämmöllä pilata akselin karkaisua, siksi en sitä suosittele.

Pinni irti, uuden ja vanhan pinnin ero on melkoinen. Akseli ilman pinniä näyttää oudolta. Uusia pinnejä saa esim: Hudyn pussissa nro 106050

Uusi pinni asennetaan samaa metodia takaperin käyttäen, aseta ja huido vasaralla sopivaan syvyyteen. (Koita olla iskemättä kuten salama – ei kertaakaan samaan paikkaan)

Huolehdi, että pinni tulee keskelle, ei näin kuten kuvassa!

Kuvan vetoakseli on todella kulunut, tätä ei enää pelasta uusi pinni ja holkki. Vaikkakin ne ovat siihen asennettu. Näin kulunut vetoakseli syö uudet osat todella nopeasti loppuun. Tässä vaiheessa kannattaa uusia myös itse vetoakseli.

Tässä on terve ja ehjä kovaa ajoa vaativa vetoakseli. Suihkaus PTFE-rasvaa ja valmis ajoon.

HB/HPI:n vetoakselien nivelien huoltosarja, tarpeet kahteen vetoakseliin.