Radiopost servot testissä

Radiopost radioiden myötä testipenkissäni piipahti myös Radiopost merkkiä kantavia servoja. Servoja on kolmea eri versiota, mutta ovat ulkomitoiltaan aivan samanlaiset. Versiot erottaa toisistaan luonnollisesti tyyppimerkinnästä, mutta myös erivärisestä alumiinisesta keskiosasta. Servojen pohja ja kansi ovat muovia, alumiinisen keskiosan lisäksi kiinnityskorvat ovat metallia. Korvien katkeamisesta ei ainakaan ole pelkoa. Servot toimivat moitteetta käyttöjännitteellä väliltä 4.8 – 8.4 volttia, eli roimasti vapautta virtapuolen valintaan! Suorituskyky luonnollisesti seuraa perässä. Servot ovat myös hinnoiteltu samanlaisiksi, joten ainuaksi valittavaksi asiaksi jää teholuokka. Radiopost on ympännyt servoihinsa huipputeknologiaa. 32-bittinen digitaalinen elektroniikka, titaaniset rattaat, coreless moottorit ja alumiininen keskirunko servon jäähdytykseen.

Eri versiot alla

  • RPS1005M 10kg 0,06s @ 6.0V (sininen)
  • RPS2207M 18kg 0,08s @ 6.0V (vihreä)
  • RPS3009M 24kg 0,10s @ 6.0V (punainen)

Servot perhepotretissa.

Servot toimitetaan kivanoloisissa muovirasioissa, raisiat ovat oivia myös työkalupakissa.

Pohjan kun avaan, sielä löytyy tilaa ylimääräiselle servon johdolle. Hyvä oivallus! Huomaa yksityiskohta, ohuen ohut tiivisterengas ei pääse livahtamaan kulman ohi pienen kynnen ansiosta, näin varmistetaan servon tiiveys sen koko elinkaaren ajan.

Kattava valikoima hyvälaatuisia servovarsia jokaisen servon kylkiäisenä. Ja tottakai myös asianmukaiset värinänvaimennuskumit, jotka on suotava asentaa nitrokäytössä.

Suorituskykytesti

Suorituskykyarvot ovat vakuuttavat, ainakin paketin kyljessä. Sitten jäin funtsimaan, että voisiko tätä testata oikeasti? Tarvitaan massaa ja verokkiservo ja vertaillaan niitä keskenään. Liitetään servot samaan kanavaan ja videokuvataan tapahtumat. Sillähän saa ainakin vertailun tehtyä, ei siis varsinaisia testiarvoja. Verokkiservoksi valitsin Sanwan väkivahvan SDX-901 servon. Sanwa ilmoittaa servon suorituskyvyksi 29kg 0,15s @ 6.0V. Radiopost:n servoista valitsin uhriksi väkevimmän, eli punaisen servon. (24kg 0,1s @6.0V) Sopivan punnuksen löydän pihalta, HB-Vallikivi, paino noin 18kg. Servovarsiksi valitsin servojen omat muoviset varret, joista mittasin reijät jotka olivat yhtä kaukana kiinnitysruuvin keskustasta. Yhteinen nimittäjä löytyi 13mm päästä.

Kytkin haaroitusjohdolla servot ultrapieneen Radiopost vastaanottimeen.

Ensin testailin servoja ilman kuormaa, Radiopost oli selkeästi nopeampi ja varmasti ylsi paketin kylkeen painettuun tekstiin, mutta olihan Sanwa spekseissäkin kolmanneksen hitaampi. Molemmat seurasivat signaalia hyvin lineaarisesti, mutta Sanwan käytös oli selkeästi äänekkäämpi ja ehkäpä jopa pykäläisempi, Radiopost:n servo on hämmästyttävän hiljainen ja liikerata pehmeä ja tasainen.

Servon kiinnitetty pumppuvinkoilla pöydänreunaan kinni.

 

Videolta näkee hyvin, kuinka paljon nopeampi vaste Radiopost servossa on. Sahaava ääni videolla tulee käytännössä Sanwan servosta.

Kuivatestien jälkeen oli aika laittaa servoille kuormaa. Ensin kytkin molempiin servoihin oman painon (a’18kg), mutta se oli liikaa molemmille servoille. Joten vertailua ei varsinaisesti voinut tehdä, molemmat tosin jaksoivat pidättää painon paikallaa, eli pitokykyä oli mukavasti. Puolitin painon asentamalla yhden vallikiven molemmille servoille. Kahden kiinnityspisteen myötä kuorma puolittui, nyt servoilla oli kummallakin 9kg kuorma. Sanwa:n voimapesä ei painosta ollut moksiskaan ja liikutteli sitä ylös ja alas melko mukavasti, Radiopostin tyytyessä vain hiljakseen surisemaan, varsi ei värähtänytkään.

Painoa kummallakin servolla noin 18kg, molemmat jaksoivat kannatella huiman massan.

Puolittamalla painon, alkoi Sanwan servolla olla haluja jo nostella punttia.

Painonnostokisat, Sanwa jaksaa massaa liikutella, Radiopost tyytyy vain kannatteluhommiin.

Tekemäni ”punttitesti” oli raju ihan mille tahansa servolle, joten kestävyydestä ei liene epäilystä. Aluksi epäilin moista massaa edes kestävän, kummankaan, mutta yllätys oli suuri kun molemmat servot jaksoivat mukavasti kannatella moisen painon. Kuitenkin tämän testin perusteella Radiopost-paketin kylkeen painetut vääntöarvot ovat ihan eri skaalalla kuin Sanwan. Onko tähän jokin standardi? – Eipä ole, mutta niillä luodaan kuitenkin mielikuva servon suorituskyvystä. Mielestäni Radiopost:n tapauksessa tuo mielikuva paketin kyljessä antaa liian ruusuisen kuvan servojen voimalle, nopeudessa vastaavasti mennään ihan toisessa ääripäässä. Toisaalta mitä väliä jos servo hoitaa tehtävänsä kohteessa kunnilla ja on pitkäikäinen. Mieleeni tulee vielä leikitella ajatuksella, että Radiopost:n elektroniikka saattaa suojella servon moottoria ylikuormitustilanteissa ja näin luoda edellytykset pitkälle käyttöiälle, tiedä häntä.

Itselläni oli pidemmän aikaa käytössä valikoiman nopein Radiopost servo sähkötouring autossa. Servon nopeus ja tarkkuus oli lyödä ensi ajometreillä ällikällä ja ajamista piti hetken opetella, nopeusero edelliseen oli huikea. Valikoiman keskimmäinen hoitaa ohjailupuuhat SC-autossani, jonka testit jatkunevat joissakin kesän kisoissa. Huippuluokan nopeutensa, käyttömukavuutensa ja painonsa ansiosta Radipost servot ovat erinomaisia ainakin pienemmissä sähköluokissa. Nitroluokkiin ja isompiin sähköluokkiin (1/8 ja suuremmat) valitsisin kuitenkin servot toistaiseksi toisen valmistajan tarjonnasta, voimapuoli ei välttämättä riitä joka tilanteessa renkaiden kääntelyyn esim: raskaassa kisapolttiskrossikäytössä, saati vielä isommissa.

Radiopost servoja jakelee suomessa EuroRC.