Radiopost TS401 | Radio-ohjausta amerikan malliin…

 

Markkinoille työntyy silloin tällöin uusia radiomerkkejä, viime aikoina ns. markan gigaradioita, kuten Hobbyking (FlySky, FrSky, mitä näitä nyt on). Vahvaa Futaba/Sanwa/Ko Propo rintamaa ei ole siis saatu murrettua, ennenkuin nyt, nimittäin amerikassa suosiota vahvasti kasvattanut Radiopost radio-ohjainmerkki on saapunut suomeen EuroRC:n edustamana. (toki, tätä kirjoittaessa ollut myynnissä jo jonkin aikaa).

Myyntipakkaus.

Alumiinisalkussa on tyylikkäät Radiopost logopainatukset.

Salkun sisältöä.

Ulkoasu

Radiopost valmistajan esikoinen kantaa ”kekseliäästi” nimeä TS401. Nimi on vähintää yhtä tylsä tai kekseliän kuin kisaveljiensä 4PKS, M12, EX-1 KIY,MT-4 jne. JQ:n RTR-ohjain kantaa sentään nimeä The steering device. No, eipä nimi ohjainta pahenna, ellei ohjain nimeä.

TS401 silmiinpistävä erikoisuus on kiertyvä värinäyttö ja antenniton ulkoasu. Muotoilu tuo etäisesti mieleen Valtra traktorin konepeiton. Väritys noudattelee pääsääntöisesti kiiltävän mustan ja tumman harmaan välillä, jota on hieman somisteltu kirkkaan vihreällä. Ohjauspyörä ja valikon painikkeet ovat saaneet pinnaalleen kirkkaan kromipinnoitteen, puhuttelee ainakin amerikkalaisia kuluttajia.

Kierrettävän näytön takaa löytyy nelisuuntapainike ja pari muuta painiketta valikoissa kahlaamiseen.

Ominaisuudet

Ohjauspyörän koko ja sijainti valmiiksi asennetulla pudotussarjalla varsin luonteva. Käteen ei siis välttämättä tarvita sitä neljättä niveltä. Normaalikokoinen käsi istuu kahvaan napakasti, eikä se välttämättä tarvitse lisäfylliä. TS401:sen painojakauma on ihanteellinen 50/50, joten radio tuntuu kätösissä varsin vakaalta pidellä. Liipaisimessa ja ohjauspyörässä on jäykkyyden säädöt, mutta itse säädön vaikutus on ehkä turhan kapea. Omassa yksilössäni olisin halunut ratin jäykkyyden huomattavasti kevyemmäksi, mutta ei auttanut kuin totutella uuteen jäykkyyteen. Liipaisimen liikerata on äärimmillään varsin pitkä, joten pitkäsormiselle varmasti mukava juttu. Liikkettä saa tarvittaessa rajoitettua, mutta vain jarrusuuntaan.

Ohjauspyörä pudostussarjassa, huomaa näppärän oloiset trimmit.

Ohjauspyörä pudostussarjan kiertokulmaa pystyy säätämään lähes mihin kulmaan tahansa. Pudotussarjan voi myös tahtoessaan poistaa, soviterengas tätä varten tulee mukana.

Liipaisimen sormihahlo on varsin avara, joten paksusormisempikin pärjää radiolla mukavasti, toisaalta kuten minä, kaipaisin napakampaa sormen sovitetta liipaisimelle. Ainut radiovalmistaja, joka on ottanut liipaisimen suunnitelun vakavasti, on Ko Propo. En ole vielä testannu lämmittää ja taivuttaa liipaimisen jarrupuolen sakaraa ja tällä tavoin tehdä sovitteesta napakampaa itselleni, mutta asentamani tarrapintainen foam-kumin pala ajaa asiansa ilman lämmitystyrimisiä. Radion sopivuus on kuitenkin melkoisen yksilöllinen asia, joten hankintaa harkitessa kannattaa napata sopivassa yhteydessä radio kouraan ja käpistellä.

Kaasuliipaisimen hahloon sopii paksusormisemmankin etusormi, huomaa myös kahvan rullatrimmit ja painike, sekä potikkatrimmi kuvan laidalta, kaikki herkut löytyy.

Radiosta löytyy myös ohjelmoitava 1-0 kytkin, tähän hyvä laittaa vaikka ”idle-up”. Radio soveltuu myös vasenkätisille, ohjauspyörän voi siirtää toiselle puolelle kahvaa.

Virtakatkaisin sijaitsee omaperäsisesti radion ”keulassa”, aluksi sitä oudoksuin, mutta paikka on omalla nurinkurisella tavallaan onnistunut.

Radiopost:n istuvuus käsiin on siis suhteellisen hyvä, noin yleisesti. Parantamisen varaa kaipaisin kuitenkin liipaisimeen ja jäykyydensäätöihin. Kormisten valikkopainikeiden tuntuma voisi olla hienostuneempi, niiden olemus on hieman lelumaisen oloinen, ja nelisuuntapainikkeella tulee joskus virhepainalluksia. Onneksi trimmit ohjauspyörän tyvessä ja kahvapainikkeet ovat ensiluokkaiset, näitä kun pitää joskus painella ajon aikana, virhelyönteihin ei ole varaa. Satiinikromaus alumiinin kaltaisena ja hieman tarkempi painikkeiden sovite loisi laadukkaamman ulkoasun, mutta tämä nyt on pikkutarkan harrastajan itkua. Loppupeleissähän kauneus on katsojan silmissä. Radiopost ei kikkaile japanilaiseen tyyliin pienillä knoppiteksteillä ja erikoisella muotoilulla siellä täällä viljellen insinööripornoa. Radion ulkoasu on puhtaan tyylikäs ja konstailematon, me like Exciting.

Loppupeleissä radion olemus on tyylikäs ja konstailematon.

TS401 imee normaalisti kitusiinsa 5kpl AA-paristoja tai vastaavia akkuparistoja. Vaihtoehtoisesti voi paristokotelon korvata Lixx-akulla. Käyttöjännitteeksi kelpaa kaikki 4,4V ja 8,4V väliltä, joten kovinkaan nirso radio ei ole virtapaketin suhteen.

1850mAh LiFe-akun varaus kestää käyttöä yhdellä latauksella käsittämättömän pitkän ajan. (Olen ladannut akun vasta kerran Shocked )

Myyntipaketti ja vastaanottimet

Radiopakettia myydään kahdessa eri muodossa, radio ja kaksi vastaanotinta tai radio, vastaanotin ja alumiinin laukku, jossa luonnollisesti radiolle tyköistuva kolo. Itse suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä, lisävastarit kun eivät ole määräämättömän arvokkaita. Eteenkin pieni ns. pehmeäkuorinen vastaanotin on edullinen ja käy oivallisesti rata-autoihin.

Radiolaukussa on tyköistuva kolo radiolle ja muille aiheeseen sopiville tarvikkeille.

Radiopost käyttää samaa itsekehittämäänsä uudenlaista siirtoprotokollaa se maakulkineissa, että ilmassa kulkevien ohjattavien kanssa, sitä kutsutaan SDS:ksi (Signal Direct Sequence). Valikoista löytyy säätö tiedonsiirron nopeudelle. Tämä asetus on lähinnä sitä varten, että radion nopeutta voi sovittaa käytettäville servoille. Nopein asetus on luonnollisesti se paras, mutta se voi olla joillekin servoille liikaa. Vastaanottimien bindaus eli paritus lähettimen kanssa on hyvin helppo ja suoraviivainen toimenpide. Mitään ”erikoiskäynnistyspainikejumppaa” ei tarvita. Paritus onnistuu suurestakin liikennemäärästä huolimatta, sekä eteenkin kilpailuissa vastari löytyy käskyttävälle lähettimelle erittäin luotettavasti. Kytkeytymisaika kestää tosin joskus useamman sekunnin, mutta, mitä väliä?

Paketin mukana tuleva 5-kanavainen RP24RA5DX vastaanotin on verrattain pieni, brändiä on suojattu hologrammitarralla.

Vaihtoehtoinen 4-kanavainen ”pehmeä” RP24RA4D vastaanotin, verokkina pieni Ko Propo KR-411FH vastaanotin ja normaalin paketin vastaanotin.

Valikkorakenne

TS401 radion valikkorakenne on selkeä ja helppokäyttöinen. Ilman ohjekirjaa selviää helposti, ainakin perussäädöistä. Lisäapua löytyy selkeästä ja värikuvin kuvitetusta ohjekirjasta, toki kuitenkin vain lontoon murteella. Softapuolelta löytyy kaikki tarvittavat ominaisuudet mitä nykyajan modernilta radiolta vaaditaan. Trimmeille, painikkeille ja potikoille voi antaa eri tehtäviä, ja erilaisten säätöjen muokkaaminen on varsin joutuisaa touhua.

Jopa valikkojen värimaailmaan voi halutessaa säätää. Paketin mukana tuli tarrasuojakalvoja näytön lasille, parisen kappaletta. Hieno oivallus.

Ohjekirja on yksi luokkansa parhaimpia!

Käyttökokemukset

Käytössä radio on osoittautunut erittäin luotettavaksi, yhtään ongelmaa tai virhekäytöstä ei ole ollut, lukuunottamatta yhtä ”valuvikaista” vastaria. Mikä toki vaihdettiin nopeasti takuuna, kiitos EuroRC:n toimintatavan. Auton reagointi ohjausliikkeiisiin on huomattavan nopeaa, ja tuskin siltä osin tarvitsee kenenkään hankintaa miettiä. Ohjausprofiili on Radiopostissa aidosti lineaarinen, jotkut kokevat sen keskialueella hitaaksi, tätä voi kompensoida kätevästi EXP säädöllä. Toisaalta, toisille tämä tarkoittaa keskialueen tarkentumista, ja ainakin minulla ohjaaminen on tarkentunut, eteenkin nopeissa loivissa kaarteissa. Kaasuliipaisimen pitkä liike on vähän samansorttinen asia, toiset kokevat sen hitaaksi ja kankeaksi, toiset vastaavasti tarkempaan kaasuvasteeseen. Tätäkin pystyy onneksi säätämään, ainakin hieman.

Radiopost on muuten yksi harvoista radiomerkeistä joka tarjoaa radioilleen varaosia.

Radiopost on kuitenkin olemukseltaan hieman erilainen kuin japanilaiset laatuveljensä, mutta olemukseen tottuu nopeasti. Radion vaihto on kuitenkin sellainen prosessi jota ei viitsisi joka hetki tehdä. Kaasu- ja ohjausvasteen oppimiseen menee aina pieni tovi radan varressa, oli radiomerkki mikä hyvänsä. Radiopost on kuitenkin uusi, yksi selkeä ja todellinen vaihtoehto, vanhojen tuttujen merkkien rinnalla.

Radiopost tuotteita edustaa suomessa EuroRC