Kisoissa marinoitu GT8L | Mitä on tullut muokattua?

Nyt kun tullut TeamC:n GT8L autolla ajettua menestyneesti neljä kisaa, on aika kirjoitella mitä muutoksia olen autooni tehnyt. Auton talvella kirjoitetun rakenteluartikkelin löydät tästä. Rakenteluartikkelissa on muokattu/rakennettu jarrut paremmin GT-8:lle sopivaksi, joten se kohta kannattaa lukaista.

Vaihdelaatikko

Vaihdelaatikon kakkosrattaan kehä löystyy rattaalla melkoisen nopeasti, käytetty alumiinilaatu on verrattain pehmeää. Olen vahvistanut liitosta kolmella lisäruuvilla vastakkaisesta suunnasta. Vaatii hieman poraustaitoa ja M3-kokoisen kierretapin hankintaa. Ruuvien pituuden kanssa pitää olla tarkkana. Ne eivät saa tulla yhtään läpi, muista ruuvilukite! Vaihdelaatikko on ollut varsin konstikas, ja jotkut ovat kohdanneet ongelmia yksisuuntalaakerin kanssa. Itselläni ongelmat poistuivat, kun laitoin Kyosho Evolvan laakerin, tämäkin oli ihan sattumaan. Hattusella sattui olemaan yksi sellainen joutavana. Yksisuuntalaakerin ongelmat eivät ole yksiselitteisiä, mutta siihen liittyy kehänopeus, vaihteistoakselin pinnoite, suoruus ja kovuus, sekä lämpötila. Huom! laakerissa pitää olla öljyä. Tavallinen moottoriöljy on parasta, vielä parempaa olisi vaihteistoöljy, esim: täyssynteettinen 70W-90, jota itse käytän.

Lisäruuvit kakkosrattaalla.

Ohjaus

Ohjauslinkistö on suoraan adaptoitu T8 krossarista, tämä johtaa siihen, että autossa on bumb-steeriä, koska krossariin nähden GT8L autossa jousitus on verrattain syvällä kokoajan. Olen poistanut bumpin nostamalla linkin sisäpäätä 1,5mm ylemmäksi. Tällä olen saanut bumbin pois, tällä pienellä muutoksella auton kaarrekäytös on lineaarisempi ja vähemmän puskeva.

Tarvittavat osat löytyivät miljoonalaatikosta, ei aavistustakaan kenen tekemän pallon linkkiin survoin. Varmaankin Hobao Hyper 8:n vakaajista yli jääneitä… Iloisen väriset prikat ovat normaaleja 3mm säätöshimmejä.

Muovisia ohjausvipuja joutuu dremelöimään, jotta linkit eivät hankaa mihinkään.

Samalla huomasin, että toinen ohjausvivuista kohtaa diffipoksin kyljen. Diffipoksista ja vivusta kannattaa dremelöidä materiaalia pois, jotta kääntyvyys on sama molempiin suuntiin. Seikka johtuu epäkeskeisestä diffin pinionin laakeripesästä.

Jarrut

Jarrut olivat vakiona lasikuitumallia, ja aiemmista kokemuksista viisastuneena tuli ne heti korvattua. Jotkut ovat kylläkin TeamC:n kuitulevyillä ajaneet menestyksekkäästi.

Jarrulevyt löytyivät GS Racingin valikoimista, mutta Kyoshon levyt menevät myös. Huomaa jarrupaloihin liimatut kitkapinnat, oikeasta jarrupalasta nysvätyt. (Rakenteluartikkelissa lisää…)

Myöhemmin tuli lisättyä silikoniletkunpätkä jarrulinkeille, välillä tuntui siltä, että jarrut eivät vapautuneet tarpeeksi nopeasti. Nyt niillä ei ole vaihtoehtoa 😉

Kori ja puskurit

Tattiksen kisoissa huomasin korin kannakoinnin aiheuttavan huomattavia ongelmia, kori värisi ja vapisi aivan tolkuttomasti. Siihen piti etsiä myös lääkintää.

Etupuskurin ja korin väli tulee "täyttää", siten ettei ilmavirta pääse taivuttamaan korin etuosaa ajorataan.

Takapäässä siirsin koritolppia 30mm taaksepäin, samalla lisäsin vielä pienet "tukiväkäset", tukemaan siipeä. Nyt suuriosa siiven tuottamasta downforcesta saadaan ohjautumaan runkoon ja sitä kautta renkaille. Ilman näitä kori vain joustaisi ja "läpättäisi". Tämän muutoksen vaikutus oli kyllä huomattava. Käyttämäni osat niin ikään löytyvät miljoonalaatikoista, liekkö jotain Kyoshon RTR autoista yli jääneitä…