Intech BR-5 RTR | Ajovalmista ilonpitoa paketista…

Ajoin M8-kauden kisoista jälkimmäiset kolme kisaa Intech BR-5 Evo mallilla. Nyt lyhyessä esittelyssä on samainen auto RTR-mallina. En sen syvällisemmin tämän RTR:n sielunelämään uppoa, koska perusrakenne noudattelee evoa. Evo mallin artikkeliin pääset tästä. Tässä kirjoituksessani keskityn lähinnä huomioimaan erot RTR:n ja Evon välillä. Lienee vielä paikallaan huomauttaa, että BR-5 evoa ei enää ole saatavilla, vaan ns. kilpamalli on korvautumassa BR-6 mallilla loppuvuoden aikana (2012).

RTR-paketointia tyypillisesti, kuva autosta ja tekstejä ominaisuuksista kyljissä

Myyntipakkauksen sisältö

Paketin täytteenä on valmiiksi koottu auto, renkaat, ohjain, ristikkoavain, hehkulaite, tankkauspullo ja siipi. Toki myös löytyy ohjekirja, antennipilli ja tarra-arkkeja koristeluun. Kori on valmiiksi värjätty ja on mielestäni ihan onnistunut väritys. Korin täydentää mukana tulevat ikkunoita simuloivat tarrat. Huomionarvoisena seikkana muutama juttu. Auton mukana ei tule paristoja eikä akkuja, eikä edes paristokoteloa vastaanottimelle (mikä sinänsä on hyvä juttu, niitä ei tule käyttää). Tarvittavat akut ja paristot kannattaa siis lisätä ostoslistalle. Akkua ei myöskään ole hehkulaitteessa, hehkulaite nielee AA-kokoisen kennon. Autoon käy melkein mikä tahansa vastaanotinakku, akkukotelo on sen verran suuri. Akuksi lienee järkevintä hankkia sellainen jossa on kaksinapainen JST-liitin, esim: LRP:n RX-akuissa on sellainen. Ei tarvitse sitten ihmetellä epäsopivien liittimien kanssa. Lisäksi tietysti tarvitset polttoainetta! Alla vielä luettelo lisätarpeista, jotta autolla pääsee ajopuuhiin.

  • Paristot ohjaimeen
  • Akun vastaanottimelle
  • Akun hehkulaitteeseen
  • Laturi edellisiin
  • Polttoainetta 16-25% nitrolla
  • Varahehkutulppia

Ohjain / Radiolaite

Radiolaite on aivan peruskauraa RTR-rintamalle, sikäli kuitenkin erikoinen, että se on kolmekanavainen. Kolmas kanava on tosin on/off tyyppinen, ja käytännössä M8-krossissa sille ei ole käyttöä (nokkela voisi virittää ajovalot toimimaan tämän kautta). Ohjaimesta löytyy servoille suunnanvaihdot, trimmit ja EPAt. Tärkein ominaisuus on kuitenkin 2,4Ghz radiotaajuus, häiriötöntä ajoa siis. Mukana tuleva vastaanotin on todella pieni, ja tämän antennijohto on paksuhkoa ja jäykkää sähköjohtoa. Ei siis sellaista herkästi nokkiinsa ottavaa mini-coaxiaali tyyppistä johtoa.

Perusradio, toimii 2,4Ghz taajuudella.

Vastaanotin on piskuinen

Muut varusteet

Autoon on valmiiksi asennettu GO engines:n valmistama .21 kuutiotuuman moottori (3,5cc), jossa vetokäynnistin. Moottorin jatkeena on metallinen tehopilli. GO engines on tuttu merkki laadukkaista moottoreistaan. esim: Precirotaten moottorit tulevat samalta tehtaalta. Moottorin sovitus on tehty käyttäjäystävälliseksi, se pyörähtää kylmänäkin vetokäynnistimestä nykäisemällä. Suosittelen kuitenkin käynnitestelmään esilämmityksen kera. Moottorissa on valmiina myös hehkutulppa ja ilmansuodattimen elementit ovat valmiiksi öljytty! 

Go Engines:n .21 kokoluokan nykimällä käyntiin vedettävä RTR-moottori

Polttoaineletkuun on asennettu valmiiksi suodatin, erinomainen lisä RTR-autoon, normaalisti näitä ei näissä näy.

Paketin mukaan on laitettu varsin mukavan oloiset renkaat, muistuttavat erehdyttävästi PL:n Crime-fighter renkaita, malli oli suosittu kilpailuissa joitakin vuosia sitten. Monipuolainen vanne on mukava tuulahdus ja tekevät autosta kivamman näköisen kuin tylsät levyvanteet.

Renkaat muistuttavat erehdyttävästi kuvioinniltaan PL:n Crime-fighter renkaita.

Paketista löytyi myös tankkauspullo, ristikkoavain ja hehkulaite. Ne ovat oiva lisä ensimmäisen autohankinnan ostajalle, mukavaa kun kaikkia tarvikkeita ei tarvitse hankkia erikseen.

Autoon asennetut servot edustavat ominaisuuksiltaan peruslaatua, ja varmasti ohjausservo vaatiikin pian päivittämistä metallirattailla terästettyyn malliin. Suosittelen tätä harkitsemaan jo auton oston yhteyteen. Servojen varret on jätetty asentamatta, asennus jää käyttäjän harteille. Varmastikkin ihan siitä syystä, koska servot pitää ensin keskittää ohjaimen signaalille, ts. laittaa virrat päälle ja asentaa varret sitten paikalleen, homma ei onneksi ole iso. Tämän jälkeen onkin aika sitten säätää trimmeillä kaikki suoraan ja EPAiolla rajoittaa liikkeet niin, että mihinkään ei tule mekaanisia jännitteitä äärikulmilla.

Peruskauraa servorintamalla, huomaa hienot painatukset ohjausservon ympärillä.

Vastariakulle varattu kotelo on massiivinen. Akun kaveriksi on syytä laitaa hieman pehmustetta.

Auton ominaisuudet

Äkkisilmäyksellä katsottuna auto ei poikkea kilpamallista mitenkään, suurin ero tulee hiilikuidun ja alumiini välillä. Kilpamallissa iskarituet, ohjauksen ja keskidiffin tukilevyt ovat hiilikuitua. RTR-ssä kauniisti koneistettua 6061 alumiinia, kuten pohjalevykin.

Kauniin näköistä alumiinia iskaritukirintamalla, tuki on tehty koneistamalla, ei stanssaamalla kuiten RTR:ssä yleensä.

Pohjalevy samaa laadukasta 6061 alumiinia, huomaa terradynaaminen desing. Ei törröttäviä ruuveja.

Toki auto on täysin kuulalaakeroitu kumisuojatuolla laakereilla, lisäksi diffeistä löytyy teräksiset rattaat ja edestä vielä kaiken päälle aidot laadukkaat CVD-nivelvetoakselit. Kardaanit ja takavetoakselit noudattelevat perustavaa laatua olevia koiranluuvetoakseleita. Etukardaani heiluu pitkittäissuunnassa sen verran, että tähän lisäisin keskidiffin ulostulon sisälle 4mm pätkän silikoniletkua, muutoin on mahdollista, että etukardaani voi pudota kovassa mällissä. Jarrut ovat perinteiset, teräksiset laikat ja erilliset kitkapinnat jarrupaloissa. Evossahan jarrut ovat lasikuituiset. Muilta osin ripustukset ja voimansiirto vastaa kilpamallia. Linkit on varustettu kunnon vanttiruuveilla, herkkua RTR:ssä. Niin, piti vielä lisätä, että autosta löytyy vakiona myös kallistuksenvakaajat. Periaatteessa auto käy suoraan kilpa-areenoille. Virallisiin kisoihin joutuu vain vaihtamaan pakoputken EFRA-leimattuun.

Eturipustus, huomaa aidot vanttiruuvit!

Takapyörän napa, huomaa ns. "captured"- 4mm saranatappi hubissa, näitä et sää vääräksi.

Etupään vetoakselit varustettu CVD-nivelvetoakseleilla.

Takapäässä "koiranluut"

Iskunvaimentimet ovat rakenteeltaan samanlaiset kuin kilpamallissa, ovat väriltään muistia. Poikkeuksellista on myös täysin alumiiniset iskarihatut. Näitä ei yleensä RTR-autoissa näe! Vakiona autossa on HARD-jouset jotka soveltuvat hyvin yleisrälläykseen.

Alumiiniset iskarihatut!

Lopuksi

Evolla kilpaa ajaessa Intech:n krossareista tuli ainakin yksi asia täysin selväksi, ne ovat LUJAA tekoa. Kolmen ajetun kisan aikana sain rikki autosta vain kaksi osaa. Toinen oli vääntynyt etuiskarin varsi (kolarissa) ja toinen oli etupuskuri, siitä irtosi pieni palanen. Muutoin auto ei kovankaan pommituksen jälkeen ollut moksiskaan, BR-5 on käsittämättömän vahva. RTR on koottu mielestäni hyvin ja iskareissa ja diffeissä on sisällä ihan oikeat silikoniöljyt, ei mitään rasvasontaa. Intech:n kohdalla ei ole tarpeen siis uudelleenkoonti kuten yleisesti RTR-autojen kohdalla on tapana, eteenkin tässä hintaluokassa. Mukana tuleva ohjausservo jättää hieman toivomisen varaa, mutta laadukkaan oloinen RTR-moottori kruunaa auton. Ohjausservoa vaihtamalla autolle tulee rutkasti huolettomia ajokilometrejä, ja harrastus saa mukavan alun, ainakin ensimmäistä M8-polttista harkitsevalle. Toki pidemmälle harrastuksessa ehtineet eivät välttämättä osaa arvostaa varsin askeettista ohjainta, toki rälläyskäytössä ihan soppeli. Järkevänhintaisia, riittävän laadukkaita RTR-polttiksia ei suomen kauppiailla ole ollutkaan pitkään aikaan tarjottavana. Toki BR-5 RTR on tuunattavissa raudanlujaksi menopeliksi BR-5 evon ja tulevan BR-6 mallin osilla. 

Kannatta lukea myös toinen RTR-artikkelini, siellä on esim: ohjeet vetokäynnistettävän auton käynnistykseen. Tästä!

INTECH polttiskrossareita maahantuo ja myy RacersRCshoptäältä!