Kisaraportti: FTT 6 ja GPT 2 2012 Uusikaupunki

Tämän kauden FTT-sarjan päätöskisa ja GPT-sarjan toinen SM-osakilpailu ajettiin kunnostetulla ATAK/UA:n radalla. Rata sijaitsee Uudenkaupungin autotehtaan kupeessa keskellä testirataa. Rata on ollut siellä jo reilu kymmenisen vuotta, mutta kilpailutoimintaa on ollut harvakseltaan. Paikallinen autokerho olikin käyttänyt runsaasti talkootunteja alueen kunnostukseen ja alue näyttikin oikein mukavalta. Uusittu rataprofiili oli ensinnäkin todella pitkä, mutta myös tekninen ja haastava. Nopeimmat ratakierrokset olivat 17 sekunnin luokkaa, ratakierrospituutta vajaa 300 metriä. Kilpailujärjestäjinä toimi koko länsisuomen alueen pikkuautokerhot, eli Turun Urheiluautoilijat ry, Raision pienoisautokerho ja tietysti päätoimijana Autotehtaan autokerho ATAK/UA.

FTT-sarjan päätöskisa

Itse toimin lauantain kisassa tulospalvelussa, joten päivä meni seuratessa muiden ajolinjoja. Siinä kun koko päivän seuraa moottoriturpana muiden ajoa, jää väkisinkin jotain muistiin itselläkin. Ajokanttareita piti välttää kuin tarttuvaa tautia, niistä sai meinaan mojovat ilmalennot. Sehän ei ole rata-autoilussa toivottava piirre.

Stanuluokaa dominoi Eetu Pesonen, voittamalla kaikki alkuerä ja finaalilähdöt. Kakkostilaan ajoi paikallista seuraa edustanut Maikola Rami, ajamalla kaikissa finaaleissa toiseksi. Kolmostilasta käytiin pieni vääntö Lauri Malisen ja Tino Eriksonin välillä, Laurin ollessa tällä kertaa parempi. Kauden 2012 FTT-sarjan stanutittelin vei oikeutetusti nimiinsä Eetu Pesonen.

FTT SM-sarjassa titteli oli vielä jakamatta, suomenmestaruudesta taisteli ainakin Miko Teponoja ja Viljami Kutvonen. SM-taistelupakkaa tuli sekoittamaan August Poutiainen, joka ottikin alkuerissä nopeimman tittelin ja otti paalupaikan finaaleihin. August vei nimiinsä myös ensimmäisen finaalilähdön. Viljamin lähiahdisteluista huolimatta August kesti koko 5 minuuttisen, tiukka vääntö. Toisessa lähdössä käsikirjoitus oli samanlainen, kunnes August teki pienen virheen, Viljami voitti toisen lähdön. Kilpailun voitto ratkaistiin viimeisessä lähdössä, jossa alku näytti vahvasti ensimmäisen lähdön toistolta. August kuitenkin luovuttaa vajaa minuutin ajon jälkeen leikin kesken auton rikkoonnuttua ulosajossa. Viljami Kutvonen ajoi siis kilpailun voittoon, ja lunasti itselleen Suomenmestaruuden mallia 2012. Kisassa ajettiin myös kovaa taistelua kolmostilasta kaverusten Kalle Lehto, Tommi Torikka ja Joni Minkkinen välillä. Tommi paikallisseuraväreissä vei kisan kolmospaikan varmalla ajollaan.

Tuloslaskennan kannalta lauantaina ei draamaa aamun kolistelujen jälkeen juurikaan esiintynyt. Kaikki toimi hienosti ja pilvipoutainen keli helli kisaajia.

Gas Power Touring aka TP-10 luokan toinen SM-osakilpailu

Sunnuntain kisaa osallistuin kilpailijana, ja toimin lähinnä tulospalvelun tukimiehenä, Jyrki Lehdon toimiessa varsinaisena tuloslaskentavastuullisena, sekä kuuluttajana, samaan tapaan kuten minä lauantaina.

Keliolosuhteet eivät povanneet sunnuntaille ihan niin ruusuista kuvaa kuin lauantain kisassa oli. Etelästä liukuva sadealue lipui pikkuhiljaa Uudenkaupungin ylle ja sade alkoikin rankasti, heti ensimmäsen alkueräkierroksen jälkeen. Kaikki saivat siis yhden kuivan tuloksen alle, joka johti siihen, että märissä lähdöissä oli aika hiljaista. Itse ajoin sitkeästi kuitenkin kaikissa lähdöissä testaten erilaisia vesikelin säätöjä, joka oli todella tarpeen. Räjäytin varikolla yhdet vesikelin VTEC renkaatkin, oli hauskan näköistä kun insertti oli pursunut kumipinnan pienestä reijästä ulos. Renkaasta oli vyö poikki, olihan ne jo ostettu vuonna 2006 😀

Sadekeli veti mielen apeaksi, ja samalla osalta kuskeilta huuhtoutui ajohalut.

Semifinaalilähtöön sain Raulilta uudehkot vesikelin renkaat ja semi menkin sitten ihan mukavasti, tulos oikeutti minulle pääfinaaliin paalupaikan. Alkuerissä hierotut vesikelin suojaukset näytti toimivan, joten luottavaisesti finaaliin. Osa TP-10 luokan kovemmista kuskeista jätti leikin kesken sateen myötä, joten toiveissani oli podiumtulos finaalissa. Finaalin alussa tuli muutamia pahoja virheitä, ja jäin kärkikolmikosta äkkiä kokonaisen kierroksen. Yrittäessäni kiristää vauhtia virheitä tuli vain lisää, ja ero kasvoi kahteen kierrokseen. Jälkimmäisellä puoliskolla auton ilmansuodatin oli jo niin märkä, että koneen käynti alakierroksilla oli puutuva ja sitten vastaavasti taas hetkisen kaasun avaamisen jälkeen annettiin kaikki tehot ulos. Teki ajamisen mielenkiitoiseksi kun auto oli joka kiihdytyksessä totaalisen irti radasta, krossitaustasta oli hyötyä. Hauskaahan se toki oli, drfitimeiningillä eteenpäin. Olin kisojen neljäs, ihan hyvä tulos vain 30 minuutin treenillä ennen kilpailua, ja omalle kohdalle paras sijoitus ikinä SM-osakilpailussa.

Oli muuten yllättävää, että kahdeksasta finaaliin lähteneestä autosta seitsemän tuli maaliin asti, ajettiin muuten se koko 45 minuuttia sateessa. Sadekisassa ei oikeasta ole muuta ikävää, kuin se auton huoltaminen kisan jälkeen, vesi kun tekee äkkiä metallista ruskeaa, niin ja koneet saattaa olla kisan jälkeen sopivaa tavaraa metallinkeräykseen.

Ihan hyvä startti TP-10 kaudelleni, toivottavasti ei enää tarvitse ajaa sateessa. Kaksi sadekisaa jo takana, eli kauden 2013 sadepassikin tuli leimattua 😉 PS: Venäläiset ajoivat taas vahvan kisan, sateessa.

Voittoviisikko:

  1. August Poutiainen
  2. Teemu Saarinen
  3. Alexander Naumov
  4. Jethro Lehtojärvi
  5. Alexey Egorov

Xray NT1 vuosimallia 2009 ja nelospysti