Ko Propo EX-1 KIY | 3D on saapunut maan pinnalle …

Uusi radio saapui, olen systemaattisesti vaihtanut radiosettini noin kahden vuoden välein uusiin. Syitä on monia, mutta yleisesti ottaen noin kahden vuoden välein julkaistaan jotain täysin uutta. Nyt näppeihini päätyi Ko Propon mullistava uutuusradio EX-1 K.I.Y. 2,4Ghz FHSS (Kustomize It Yourself).

Radioita myy suomessa RCM aka. Medasec.

Ko Propo on japanilainen, hyvinkin iäkäs RC-elektroniikkavalmistaja, kuten muut japanilaiset veljensä. Yritys on perustettu jo vuonna 1945. Ensimmäinen langaton ohjauslaite valmistettiin ohjaamaan lennokkeja. Oikeasti Ko Propo on tuotebrändi  ja yritysnimi on Kondo Kagaku Co., LTD, perustajansa mukaan. Ko Propo tulee sanoista Mr.Kondo ja Proportional. 1988 Ko Propo päätti siirtyä täysin maalla kulkevien laitteiden radio-ohjaimiin.

Ko Propo on ollut siitä erikoinen, että EX-1 nimitys on ollut pitkään tuotehistoriassa, esimerkiksi yksi aikoinaan erittäin suosittu radio oli EX-1 Mars (Nykyään päivitettynä EX-1UR). Ko Propolla on myös EX-10 (moduulit) ja edullinen EX-5. Valikoimista löytyy myös tikkuradio, Esprit III Universe, sekä paljon muuta. Tämä uusin huhtikuussa 2012 markkinoille tullut malli kantaa siis mallimerkinnän lisänimeä K.I.Y. (jäljempänä KIY)

(Kuvat aukenevat isommiksi niitä klikkaamalla, artikkelin lopussa lisää kuvia)

Komea myyntipakkaus.

Pakkauksen pohjalta löytyi palaset radion kasaamiseksi.

Käsinkosketeltavat ominaisuudet

Viimeistään kun avaa myyntipakkauksen alkaa hankinnan olemus valjeta. Pakkaus on kuin jännityselokuvien SWAT sankaripoliisin repusta, radion palaset ovat järjestelty pakkauksen omiin koloihinsa tyylikkäästi, joista sitten koko komeus kokoontuu. Radio koostuu kolmesta pääkomponentista, sekä antennista ja paristokotelosta, toki paketista löytyy myös pikkuruinen vastaanotin. Ennen käyttöönottoa radio pitää tietysti kasata 🙂 Kasaaminen on simppeli homma ja on hoidettavissa pienellä puntaroinnilla ilman ohjettakin, mutta suosittelen kuitenkin sitä vilkaisemaan ennen kasaamista.Useista osista rakentuvan radion olemus on kuitenkin tanakka, liitokset ja lukitukset ovat erittäin tukevat, radiosta uhkuu laadukkuus ja täydellisyys. Radion palapelimäinen olemus valkenee viimeistään siinä kohtaa, kun hoksaa katsastaa saatavilla olevien lisäosien valikoimaa.

Pääkomponentit irrallaan, huomaa liitinpintojen suojakorkit.

Printtituotteena tuleva ohje on kovin vajavainen, siinä opastetaan käytännössä vain alkuun pääsy. Kattava ohje nimittäin löytyy CD-levyltä pdf tiedostomuodossa, kenttäoloissa sen kätevyydestä voidaan olla montaa mieltä. Sähköinen ohjekirja on kuitenkin laadittu erinomaisesti, se ei ole vain sähköinen kopio monistenipusta, vaan sähköinen menu toimii hiirellä klikkailemalla. Haluttu asia löytyy todella nopeasti, ja saahan tärkeimmistä jutuista printterillä paperiversioita.
 
Ohjeet CD-rom levyllä.
KIY on ulkoasultaan hieman kulmikas ja teknisen näköinen laite, siinä ei ole sellaista pyöreyttä kuten esim. Futaba 4PK Super radiossa. Ensituntumalta radio istuu käteen mukavasti, mutta selkeänä piirteenä painopiste on melko ylhäällä. Ko onkin julkaissut lisäpainosarjan kahvan jalkaosaan. Kahva on sellaisenaan varsin ohut, ja isompikätinen alkaakin siihen pian kaipaamaan hieman lisää tukevuutta. Toisaalta pienikätisen ei tarvitse ottaa esiin puukkoa, vaan radio sopii hyvin myös pienemmän harrastajan käteen. Lisäapua tuo etäisyyssäädettävä liipaisin. Etäisyyssäätö on hieno lisä, mutta varsinainen innovatiivisuus löytyy 3D-liipaisinosasta. Liipaisimen selkäpuolen (jarru) sakaraa pystyy säätämään mieleisekseen pallonivelen avulla. Sakaraa voi siis kiertää myös sivulle. Se on hieno lisä, nyt ei lipsu sormi ohi sakaran jarruttaessakaan. Kaasupuolella sakara on varsin leveä ja sormen kohdalle on valettu hieman karhennusjuovia. Liipaisimen liikerata on melko lyhyt, mutta luonteva. Liipaisimen jousen esisäädetty jäykkyys on varsin napakka, ja ainakin itse löysäsin sitä aika tavalla. Kahvassa on peukalotrimmi ja ylös/alas vipu, ratkaisu on parempi kuin esim: Futaban kaksi peukalotrimmiä, nyt ei ole sekaantumisen vaaraa.
 
Ehkäpä vähän Transformers robottia muistuttava ulkoasu.
Liipasin, säädettävää siinäkin. Huomaa peukalolla hipelöitävät painikkeet.

Ohjauspyörän kumi on melko napakkaa tavaraa, mutta eipä taida paljoa poiketa muiden merkkien kumilaadusta, itse pitäisin paljon pehmeämmästä, ehkäpä jälkimarkkinoilta sellainen löytyy, löytyi ainakin Futabaan. Liipasimen jäykkyyden tapaisesti, ohjauspyörässäkin jäykkyyden esisäätö oli varsin jäykkä, ja säädöin sitäkin itselleni sopivammaksi. Ohjauspyörän kolmella sivulla on trimmit, ja pohjassa pieni painike. Käsikopelolla tahtovat trimmien paikat olla kadoksissa, kun niitä tottuneesti etsiskelee "syvemmältä", mutta ovatkin yllättävän lähellä itse rattia. Taitaa olla, ainakin minulla, vielä vähän uutuuden piikkiin menevä juttu. Tosin nyt niitä ei painele vahingossa, ja kaikkeen tottuu aikanaan.

Ohjauspyörä, perussettiä.

Paristokotelo on sijoitettu kuten 9mm pistoolissa. Kahvan sisältä löytyy lipas neljälle AAA-kokoiselle paristolle. Jos haluaa käyttää akkuja, on ne ostettava erikseen ladattavina paristoina. KO ilmoittaa erityisen akkupaketin tulevan myöhemmin. Ratkaisussa on sekä hyvät, että huonot puolensa. Hyvänä se, että jos on kiire, voi lippaaseen heittää paristot (pitää vain muistaa vaihtaa asetuksista käytettävä virtalähdetyyppi). Ladattavia paristoja käytettäessä niiden varauskyky on yleensä vaatimattomampi ihan oikeisiin akkuihin verrattuna. Positiivista on se, että KIY:lle kelpaa kaikki yleisimmät energialähteet, ts. Dry cell (paristo), LiPo, LiFe ja LiIon. Esim: Futaba pillastui heti kun sille yritti LiPoa syöttää.

Vakiona nielee AAA-kokoisia paristoja.

Paristolipas sujahtaa kahvaan sisälle.

Radion lisävarustevalikoima on laaja ja erikoinen. Radion toki saa muutettua vasenkätiseksi, tällöin pitää hommata erillinen ”left handed” kahvaosa. Ohjauspyörään saa 3D laajennusosan ja lisäksi hyvin erikoisen tikkuohjainmodulin. Tikkuohjainmoduulilla radiosta tulee tikkuohjaimen ja pistooliohjaimen erikoinen hybridi. Ko tarjoaa myös kahvaan eripaksuisia kumiosia, ja oletettavasti jollain aikajänteellä jälkimarkkinoille alkaa putkahdella korvikkeita jokaiseen makuun. Radion modulaarisuuden syy alkaa siis varusteluetteloa pällistellessä selvitä. Modulaarisuudessa on mukavaa myös se, että jos jokin osa menee rikki, saa sen ostettua erillisenä. Ei mene koko kahva kerralla harakoille. Radion jalkaosan saa yhden ruuvin avaamalla poistettua koko radiosta, jalkaa ei ole pakko käyttää. Se on kuitenkin ihan kiva lisä kun mankan laskee pöydälle lepäämään.

Radion voi laittaa myös "nenälleen".

"Tassussakin" on robottimainen lookki.

 

Koipi irtoaa yhtä ruuvia helppaamalla.

Bittipuolen ominaisuudet

KIYstä ei puutu softapuolen ominaisuuksia, radio on suunniteltu kilpakäyttöön, joten mitään ei ole jätetty pois, softapuoli on radioissa sellaista aineetonta raaka-ainetta. Radiosta luonnollisesti löytyy perussäädöt, eli trimmit, liikerajojen rajoitukset ja suunnanvaihdot. Näiden lisäksi nopeussäädöt, käyrät ja välyksen poistot ynnä muuta. Valikoissa kahlataan parin painikkeen ja valintapyörän avulla, näytön alareunan neljästä painikkeesta pääsee suoraan eri valikoiden alle, näiden käyttöön tottuu nopeasti. Radio ei kuitenkaan koreile painikkeilla.

Valikoissa kahlataan näillä, pari painiketta ja valintapyörä.

Suuren näytön alareunasta löytyy neljä "shortcut" painiketta.

Mainittava erikoisuus löytyy ohjauksen ns. EPA säädöistä (End point adjustments), niitä ei KO:n radiossa ole. Vaan homma hoidetaan ohjauksessa kokonaiskääntyyvyys [ST Travel] ja sitten tämän balanssin kanssa [ST Balance], eli [ST Travel] on samalla dual rate ja balanssilla sitten hoidetaan epäsuhta kohdalleen vasempaan ja oikeaan. Lisäksi on vielä [ST Travel override] toiminto johon voidaan ohjelmoida vaihtoehtoinen ohajussetuppi, joka voidaan kytkeä päälle ja pois haluamastaan napista. Kätevä esimerkiksi silloin jos ajon aikana pitää ohjauskulmia rajoittaa muuttuneiden keliolosuhteiden takia, tai jostain muusta syystä.

Kaasupuolen erikoisuuksina lienee nopeussäätö erikseen molempiin suuntiin, tarkoitan, että kaasu päälle ja kaasu pois nopeus on säädettävissä erikseen, tässä on vielä mahdollisuus portaittaiseen säätöön. Lisäksi löytyy kaasulinkistön välyksien poistoon asetus, drag brake ja idle-up, sekä eräänlainen kiihtyvyysasetus (pulssiohjaus).

Möyrintäpuolen kärryihin löytyy huippumonipuoliset 4WS ominaisuudet, erilaisia miksausmahdollisuuksia nelipyöräohjaukseen on todella paljon. Luonnollisesti kaikki perinteisimmät ajastimet ovat myös mukana. Näyttöyksikön alareunan neljään painikkeeseen voi ohjelmoida haluamansa menukomennot, samoin kaikki painikkeet ja vivut ovat täysin uudelleen ohjelmoitavissa – kyllä, myös trimmit.

Radion potentiometrit voi kalibroida uudelleen, joka pitää mutten tehdä ennen käyttöönottoa. Näytön taustavaloa ja kontrastia voi säätää, kuten myös ääniominaisuuksia. Muistipaikkoja eri ohjelmille löytyy 40 kappaletta, muistipaikkojen kopiointi paikasta toiseen on toki mahdollista. Nyt ensimmäistä kertaa olen kohdannut radion jossa on funtsittu yksi asia todella fiksusti…

QuickSetup valikosta pääsee säätämään uuden automallin tärkeimmät säädöt ilman menukahlauksia.

Radion etuosassa on hieno EX-1 logo, jota taustavalaistaan. Tämän värin voi valita seitsemästä eri väristä, yleisimmät brändit on tuettu ;), valon saa toki myös pois päältä. Tämä ei toki ole mitään uutta, mutta useampaa luokkaa tai autoa ajaneet arvostanevat sitä, että tämän taustavalon väri, on muistipaikka kohtainen. On todella nopea varmistaa, että oikea ohjelma on valittuna!

Led valon väri on valitusta muistipaikasta riippuvainen. Nyt valittuna Tamiyan väriä tunnustava taustavalo.

Radalla ja kisoissa

Asensin pienen FHSS protokollalla toimivan vastarin Intech-krossariini ja suuntasin tyypilliseen tapaani Jyrkkälä kovapitoiselle krossiradalle testiajoille. Ensimmäinen puolituntia meni säätäessä radiota mieleisekseni, ratti ja liipasin olivat liian jäykkiä. Samoin liipasin oli aluksi liian kaukana sormesta, ja sitten liian lähellä, kolmas kerta osui kohdalleen. Ohjaustuntuma oli tarkka ja viiveetön, selkein ero kilpailijoihin oli supernopea yhteydenotto vastaanottimeen. Käytännössä heti kun radio ja vastari oli laitettu päälle, auto on ajokunnossa, muilla merkeillä kytkeytymisessä on selkeää viivettä. Suurempi koitos uuden radion kanssa operointiin oli Kauhavan M8-kisoissa. Kisoissa en huomannut radion toiminnassa mitään huomauttamista. Kytkeytyminen virtojen päälle laittaessa vastaanottimeen oli yhtä nopeaa oli ilmatilassa kuinka monta signaalia hyvänsä. Ajaessa en huomannut pienintäkään nykäisyä tai toimintaongelmaa. Kisojen jälkeen jäin kuitenkin kaipaamaan 3D nivelosaa ohjauspyörään, olen tottunut ajamaan kädet samalla tasolla. Vakiona KIYssä ratti on viitisen senttiä liipasinta ylempänä, joka ei ole minulle se luontevin ajoasento. 3D-nivel menikin heti tilaukseen ja sen tuomasta mukavuudesta sitten ihan oma juttunsa.

KR-411FH vastaanotin on naurettava pieni, sietää jännitettä 4,8 – 7,4 volttia. (Käytännössä täyden LiPo-akun jännitteen)

Lopuksi

KO on tehnyt huippuratin. Laatu, laajennettavuus ja ominaisuudet eivät jätä ketään kylmäksi. Mr.Kondo on tuonut radioon ominaisuuksia joita en ainakaan itse ole ennen kohdannut. Ominaisuudet eivät ole pelkkää markkinointikikkailua, vaan ihan todellisia innovaatioita. Valmistajansa ihmisiän pituinen historia näkyy ja tuntuu käsissä, se on Ko:n lupaus. Radion hankintahinta osunee kilpailijoidensa puoliväliin. Futaba (4PKS) on selkeästi kallein, mutta varusteiltaan kattavin, tosin mukana tulevalla laturilla ja Nimh-akulla ei pitkälle pötkitä. Sanwa (M11X) on taas hieman edullisempi, mutta sitä ei voi juurikaan mekaanisesti säätää, ohjauspyörän paikka on esimerkiksi kiinteä. Ohjelmistopuolella KIY haastaa kevyesti Futaban, ja Sanwan huippumankassa ei ole ollenkaan 4WS ominaisuuksia. Pienen vertailun jälkeen sanoisin KO:n olevan tällä hetkellä parasta mitä rahalla saa, suosittelen vilpittömästi. Harkinnassa kannattaa kuitenkin miettiä 3D ohjauspyörän lisäämistä ostoslistalle, eteenkin jos on tottunut sellaisella ajamaan 😉

Radiota edustaa suomessa www.RCM.fi tästä suoraan ostossivulle! Kiitokset RCM:lle!

Valmistajan sivut löydät täältä http://www.kopropo.co.jp/sys_en/radios/ex-1.html, siellä voit käydä katsastamassa markkinoilla olevat lisävarusteet.

ko_propo_ex-1_kiy_29